Hopp til hovedinnhold

Oppland 2010

Kongeparet dro på fylkestur til Oppland i juni 2010. Det var seks kommuner i Valdres som fikk besøk. Kong Harald startet besøket med å takke for den fine velkomsten;

"Hjertelig takk for en hyggelig og imponerende velkomst! Dronningen og jeg har lenge gledet oss til årets fylkestur hit til Valdres. Vi takker for denne muligheten til å møte dere og få et innblikk i livsvilkårene i denne delen av landet", sa Kongen i sin første tale på denne turen.

Det eventyrlige Valdres

Bruflat hadde valgt ”Det eventyrlige Valdres” som tema for sin presentasjon. Kongen og Dronningen ble ledsaget til festteltet, der forestillingen "Draumen om kyre i Tinton" sto på programmet. Forestillingen bygger på historier og sagn fra dalen. I den bakre delen av festteltet, var det arrangert kunstutstilling med lokale krefter.

Etter forestillingen spaserte Kongeparet til underholdning og samtaler i Etnedalsheimen. Det var arrangert flere innslag langs veien dit; Kongen og Dronningen fikk smake på lokal gårdsis, Etnedal gym- og turngruppe hadde oppvisning og det ble musikalsk innslag med ”Bustenskjold”.

Skoleåpning i Øystre Slidre

Fra Bruflat gikk turen videre til Øystre Slidre, hvor Kongeparet fikk overvære åpningen av nye Rogne skole. ”Det er barna som er fremtiden. Å investere i deres kunnskap er det fornuftigste vi gjør”, sa Kong Harald i talen sin.

Inne på skolen viste elever og lærere frem moderne teknologi som skal brukes i undervisningen. Kongeparet fikk også en orientering om foregangsbedriftene Bioforsk Løken og Beitostølen helsesportsenter, og se kunstutstilling ved Grete Marit Mørk og Sigmund Aarseth.

Valdres folkemuseum

Arrangementet i Nord-Aurdal kommune fant sted på Valdres folkemuseum. Kong Harald la ned blomster på krigsminnesmerket, og så ble det opplevelsesvandring på museet. Elever fra kommunen og fra kulturskolen underholdt med musikk og andre kulturinnslag underveis. Det var også elever som sto for guidingen ved Skattebstogo og Røgnebygningen, noe Dronning Sonja framholdt spesielt i talen sin etterpå, da hun understrekte betydningen av kulturformidling på tvers av generasjonene som kilde til røtter og identitet.

Kongeparet fikk også muligheten til å smake på den lokale rakfisken – et produkt som har blitt noe av det mange forbinder med Valdres.

Om kvelden holdt de seks Valdres-ordførerne middag for Kongen og Dronningen på Valdres folkemuseum.

Eventyrvandring på Vasetstølen

Den andre dagen i Valdres startet i Vestre Slidre. Her er stølsdriften viktig, og derfor hadde kommunen lagt møtet med Kongeparet til Vasetstølen. På veien dit, fikk Kongen og Dronningen se flere tablå med kjente skikkelser fra norske folkeeventyr. Det var elever fra den lokale kunstskolen som sto for eventyrtablåene, og som også underholdt på tunet senere. Kulturskolen er svært aktiv, og de aller fleste elevene i grunnskolen her deltar.

Stølsdriften er viktig for melkeprodusentene i området. Men det er også ny næringsutvikling i fjellet, og Kongen og Dronningen fikk se en plan for utvikling og bevaring av fjellheimen, og Dronning Sonja kom inn på denne viktige balansegangen mellom utbygging og bevaring i talen sin. 

Det flerkulturelle Valdres

Vang kommune hadde valgt å fokusere på det flerkulturelle i sitt møte med Kongeparet, og Kongen og Dronningen ble tatt i mot med langeleik og afrikansk tromme da de kom til Vangstunet.

I biblioteket møtte Kong Harald og Dronning Sonja en flerkulturell gruppe og fikk høre om deres liv i Valdres. I talen sin, pekte Kongen på at en svært stor del av folket i Vang var blant dem som utvandret til Amerika, og at nettopp dette kan være en viktig erfaring i møtet med andre som er på flyttefot. 

Kongen og Dronningen fikk også besøke Høre stavkirke under besøket i Vang. Basert på runeinskripsjoner i taket, som blant annet viser til slaget på Kalvskinnet i 1179, er kirken datert til tiden rundt 1180. 

På Vangen

Det ble både vandring på Vangen, fesjå og spel på Kongeparets siste dag i Valdres. Men først la Kong Harald blomster ved bautaen over de falne under 2. verdenskrig. Det sto harde kamper her under felttoget i 1940, og 46 norske soldater falt.  

Etter høytiden ved monumentet, fikk Kongparet se Spelet om Vangen. Tusenårsspelet ble skrevet og fortalt av Gudbjørg Fønhus Stensrud - datter av Mikkjel Fønhus. Forfatteren Fønhus kom nettopp herfra, og Kong Harald berømmet hans vakre naturskildringer i sin tale på Bagnsmoen.

Deretter ble det vandring på Vangen, der Dronning Sonja plantet et tre. Kongeparet gjorde også flere stopp på vandringen, og fikk se både håndverksboder og husdyr, i tillegg til en smak på den lokale Eina-pølsa. Skole- og barnehagebarn var også med på Vangen, og de hadde med tegninger og en bok om kampene i Bagn som gave til Kongeparet.

Bautahaugen i Hedalen

Ved Bautahaugen i Hedalen er det reist et minnesmerke over hedøler som deltok i kampene i Slesvig-Holstein mellom 1808 og 1814. Kong Harald la ned blomster på bautaen da Kongeparet kom til Hedalen.

Her finnes også en Kongestein og et Dronningbord fra 1905. Kongen og Dronningen skrev sine navnetrekk på et ark, slik at signaturene deres senere kan overføres til kobberplater som festes til stein og bord.

Besøket i Hedalen avsluttet Kongeparets fylkestur til Oppland og Valdres.

14.09.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook