Hopp til hovedinnhold

Slovakia 2010

Kongeparet besøkte Den slovakiske republikk i oktober 2010. Dette er det første norske statsbesøket til Slovakia siden opprettelsen i 1993. Kongeparet ble ønsket velkommen ved presidentpalasset i Bratislava.

H.E. President Ivan Gašparovič og fru Silvia Gašparovičová ønsket Kongeparet velkommen på tradisjonelt vis: Med brød og salt. Kong Harald og President Gašparovič hilste flagget og æresgarden før de offisielle delegasjonene ble presentert.

Offisielle møter

Etter velkomstseremonien, ledet Kongen og Presidenten de bilaterale samtalene mellom norske og slovakiske representanter. Delegasjonene diskuterte blant annet bærekraftig utvikling og økt samarbeid innen næringsliv og kultur.

Statsminister Iveta Radičová var vert for en offisiell lunsj i Regjeringsbygningen, før Kong Harald møtte med parlamentspresident Richard Sulík.

Kunstsenteret Danubiana

Dronning Sonja besøkte kunstsenteret Danubiana Meulensteen, som for tiden viser arbeidene til den slovakiske kunstneren Jozef Jankovič. Etter besøket til Danubiana var Dronningen Silvia Gašparovičovás gjest ved en offisiell lunsj i Erdödypalasset. Palasset rommer også et kunstgalleri, og Dronningen fikk også en omvisning i galleriet her.

Gamlebyen i Bratislava

Bratislava fikk sine byprivilegier allerede i 1291. Den har tidligere vært en del av både Ungarn og Tsjekkoslovakia, og ble hovedstad da Slovakia ble selvstendig i 1993. Gamlebyen er kompakt og godt bevart, med en rekke historiske bygg og viktige institusjoner. Kongeparet fikk en omvisning i gamlebyen i følge med Bratislavas ordfører, Andrej Ďurkovský.

Gallamiddag

Om kvelden var Kongen og Dronningen presidentparets gjester ved en gallamiddag i den gamle parlamentsbygningen. Middagen fant sted i Storsalen, der både Frantz Lizt og Johannes Brahms holdt konserter.

- De gode gjerninger redder verden

Kong Harald startet andre dag med å åpne et næringslivsseminar med fokus på bedriftenes samfunnsansvar. Seminaret samlet både politiske beslutningstakere, organisasjoner og næringsliv fra begge land, og Kongen åpnet med å sitere Bjørnstjerne Bjørnson:
  “Good deeds save the world, said Bjørnson. This is a good starting point for today’s conference, which will explore how corporate social responsibility and social dialogue can benefit both businesses and society.”

Målet for seminaret var økonomisk samarbeid basert på viktige prinsipper som et sikkert arbeidsmiljø, menneskeverd og et bærekraftig forhold til miljøet. 

Gaudeamus - hjelp til funksjonshemmede barn

Dronning Sonja startet dagen på Gaudeamussenteret. Senteret er et tilbud til funksjonshemmede barn, og har kunnet utvide det hydroterapautiske tilbudet med  svømmebasseng, blant annet på grunn av økonomisk støtte fra Norge gjennom EØS.

Dronningen fikk møte barna i deres klasserom, der de viste Dronningen ulike former for håndarbeid. Dronning Sonja fikk også en omvisning i hydroterapisenteret der hun møtte barn og deltakere fra Paralympics.

Slovakisk kunsthåndverk

Senere besøkte Dronningen også ÚĽUV som arbeider for å fremme og bevare slovakisk kunsthåndverk. Organisasjonens hovedkontor ligger i et gammelt håndverkssenter i Bratislavas gamleby, og Dronning Sonja fikk en omvisning både i verkstedene og utstillingslokalet.

Vin og Warhol

Kunst- og vinsenteret In Vino ligger utenfor Modra i vinregionen Malokarpatská - de små karpatene. I tillegg til vinproduksjonen, omfatter senteret også en restaurant og et kunstgalleri. Galleriet, Zoya Museum, har en stor permanentutstilling av Andy Warhol, og Kongeparet fikk besøke både kunstgalleriet og vinfabrikken.

Bjørnson på Bratislava festning

I år er det 100 år siden Bjørnsons død, noe som også markeres i Slovakia. Hans store engasjement for de små nasjonenes rett til selvbestemmelse, for deres språk og kultur, sikret ham en stor plass i Slovakias bevissthet, og Kongeparet deltok ved åpningen av en Bjørnson-utstilling på Bratislavas gamle festning.

"Bjørnstjerne Bjørnson was a true friend of Slovakia. With his deep humanist convictions, he fought for the rights of the Slovak nation. And as a result, he is almost as famous in this country as he is in Norway.", sa Kongen.

Mottakelser

Om ettermiddagen var Kongen og Dronningen til stede ved en mottakelse for næringslivsdelegasjonen som følger dem på Statsbesøket, og om kvelden var både Kongeparet og Presidentparet gjester ved en mottakelse i regi av den norske ambassaden.

Valkyrien Allstars underholdt med sin moderne tolkning av norsk tradisjonsmusikk, før presidentparet og de øvrige gjestene ble introdusert for menyen "A Taste of Norway.

Avsluttet i Banská Štiavnica

Kongen og Dronningen dro til den gamle gruvebyen Banská Štiavnica på sin siste dag i Slovakia. Byen ligger i det som en gang var krateret på en stor vulkan, og gruvedrift etter gull og sølv var grunnlaget for byens framvekst. Gamlebyen er godt bevart, og ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste i 1993.

I dag har området en omfattende aluminiumsindustri der både Norsk Hydro og Orkla er inne med eierskap og teknologi.

Bevaring av kulturarven

Kongeparet ble ønsket velkommen i rådhuset, der gruvearbeidernes kor underholdt. Herfra spaserte følget til byens museum, som er en del av Det slovakiske gruvemuseet. Museet inneholder kunstverk helt tilbake til 1200-tallet. De deltar i et kulturarvprosjekt for etablering av et verksted for restaurering av bøker og dokumenter, malerier og andre kunstverk. Prosjektet er i stor grad finansiert gjennom EØS-midler.

Den offisielle lunsjen fant sted på slottet Svätý Anton. Her ligger også et jaktmuseum, og etter måltidet fikk Kongeparet blant annet se en oppvisning med jaktfalker.

Bedriftsbesøk i Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom er en industriby med omlag 20.000 innbyggere. Norsk Hydro eier 55 % av aluminiumsprodusenten Slovalco, et selskap med i overkant av 550 ansatte. Hydro har vært inne i virksomheten siden 1994, og produksjonen foregår i dag med norsk teknologi. Kongen og Dronningen fikk en presentasjon av selskapet og en omvisning i fabrikkhallen før følget reiste videre til Sapa.

Orkla-konsernet overtok bedriften Sapa Profily i 2008, og her produseres mer enn 7000 ulike produkter av aluminium. Bedriften har 350 ansatte, men har fått investeringsstøtte tilytterligere utvidelser. Grunnsteinen ble lagt ned under besøket, og Kongeparet og Presidentparet bidro til å markere etableringen av det nye fabrikkanlegget.


Dette var det siste besøket i Slovakia. Senere samme dag tok Kongen og Dronningen ta farvel med President Gašparovič og fru Gašparovičová under en egen seremoni som offisielt avsluttet statsbesøket.

 

16.11.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Fakta om Den slovakiske republikk

Hovedstad: Bratislava
Største byer: Bratislava, Košice and Prešov

Størrelse: 49 035 km²
Befolkning 2010: ca 5,4 millioner
Offisielt språk: Slovakisk

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2010: President Ivan Gašparovič

Diplomatiske forbindelser med Norge siden 1. januar 1993, da Slovakia ble opprettet ved delingen av det tidligere Tsjekkoslovakia.

Samhandlingen mellom Slovakia og Norge har vært relativt beskjeden, men er nå økende både innenfor kultur og næringsliv. Dette skyldes blant annet Norges bidrag til Slovakia gjennom EØS-finansieringsordningene og opprettelsen av den norske ambassaden i Bratislava i januar 2005.


Kilde: UD