Hopp til hovedinnhold

Prinsessens dåp

I 2004 ble det vist en utstilling i Store Spisesal med H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandras dåp - Norges første kvinnelige tronarving - som tema.

Utstillingen ble vist i tilknytning til de ordinære omvisningene. Tre bord ble satt opp i hesteskoform i Store Spisesal:

Oppdekning

Det ene bordet viste et utsnitt av oppdekningen slik den så ut under dåpslunsjen den 17. april 2004, med rekonstruksjon av blomsterdekoren. Hovedblomsten var Ingrid Alexandra-rosen som gikk igjen som motiv på dåpsprogrammet, på bordkortene og takkekortene.

Dåpskjolen

På bordet i midten ble dåpskjolen stilt ut, flankert av fotografier av dåpsbarnet. Kjolen er i fint, nesten gjennomsiktig bomullslerret. Den er pyntet med smale legg, kniplete blonder og smale silkebånd.

Dåpskjolen ble første gang brukt i 1903, da Prins Alexander Edward Christian Frederik (den senere Kong Olav V) ble båret til dåpen av sin mormor, Dronning Alexandra av England. Luen som ble stilt ut sammen med kjolen ble sydd av Anna Bratland i anledning dåpen i 2004. Prinsesse Ingrid Alexandra ble båret til dåpen av sin farfar, kong Harald V.

På et staffeli ved siden av bordet med dåpskjolen ble det vist frem et litografi med motiv fra Prins Alexanders dåp i kapellet på Sandringham slott.

Gavebord

Det siste bordet viste et utvalg private og offisielle dåpsgaver. Her kunne publikum se  titteskapet som ble gitt av Regjeringen, den blå gyngehesten fra Maihaugen, og komsen som var en gave fra Sametinget. En boks i collageteknikk var en gave fra Dronning Sonja.

I tillegg til gaver fra Det offisielle Norge, lag og foreninger, kom det inn en rekke gaver fra enkeltpersoner, som strikkeplagg, bøker og kosedyr.

En rekke av tegningene som barn fra hele landet sendte til Slottet i anledning dåpen ble vist i publikumsområdet i Nedre vestibyle.

Marihøna Barnehage i Bærum hadde tilfeldigvis kjøpt billettene til årets første omvisning for publikum. Kronprinsesse Mette-Marit viste barna utstillingen i Store spisesal.

 

19.04.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Prinsesse Ingrid Alexandra døpes i Slottskapellet 17. april 2004 (Foto: NRK arkiv)