Hopp til hovedinnhold

Kong Olav V 100 år

I 2003 viste Åpent slott utstillingen ”Kong Olav V- 100 år” i anledning 100-årsdagen for Kong Olav Vs fødsel.

Selve utstillingen ble vist i Slottets Lille- og Store festsal. og Kong Olav Vs liv og virke var en rød tråd gjennom hele omvisingsrunden.

I Lille festsal var det satt opp tre montre med hvert sitt tema: Barndommen, Idrettsmannen og Familien. I Store festsal var temaet Kongen som offiser og statsoverhode.

Barndom

I barndomsmonteret var blikkfanget den nyrestaurerte barnesengen med tilhørende avlastningsbord. Lille Prins Alexander er avbildet i denne sengen med sin mor, Prinsesse Maud, på kne ved siden av. Dåpskjolen prinsen bar under dåpen i kapellet på Sandringham Slott 11. august 1903 samt dåpsgaver var også en sentral del i historien om Kong Olavs tidlige barndom.

I monteret fantes også et utvalg leker, skolepult og skolebøker. Erik Werenskiolds portrett av Kronprins Olav fra 1911 hang i midten på monterets bakvegg.

Idrettsmannen

Monteret viste to aspekter ved Idrettskongen: Kong Olav som seiler og Kong Olav som skiløper. En liten del av Kong Olavs imponerende samling av seilerpremier ble vist frem, med pokalen og gull- og bronsemedaljen fra de olympiske leker i Nederland i 1928 som et høydepunkt. Et av Kong Olavs seilerantrekk var også en del av utstillingen.

Kong Olavs lidenskap for ski ble dokumentet blant annet gjennom et komplett skiantrekk, ski og staver og en rekke premier og pokaler.

Familien

I Familiemonteret var det først og fremst bryllupet med Kronprinsesse Märtha i 1929 og familielivet i tiden frem til utbruddet av andre verdenskrig som ble vektlagt. Kronprinsessens rolle i USA under krigen ble også trukket frem.

I monteret ble det stilt ut bryllupspresanger fra 1929, inklusive Kronprins Olavs morgengave til Kronprinsesse Märtha: Et toalettgarnityr i sølv og grønn guillochert emalje. Tre av Kronprinsesse Märthas hatter var med, hvorav en ble brukt i USA under krigen. I tilknytning til monteret sto et stort innrammet fotografi av kronprinsfamilien, tatt av fotograf Rude i 1939.

Offiser og statsoverhode

I Store festsal ble Kong Olavs militære utdannelse og karrière illustrert ved fire komplette uniformer (general og admiral) i tillegg til kadettutstyr utlånt fra Forsvarsmuséet og kopi av daværende Kronprins Olavs bestallingsbrev fra Krigsskolen. To historiske uniformer ble også vist fram:

  • Den fjellgrå generalsuniformen (feltuniform) som daværende Kronprins Olav bar under flukten i april 1940
  • Den britiske battledressen han bar under hjemkomsten 13. mai 1945. 

Fire av Kong Olavs ordener ble i tillegg vist i monteret:

  • Serafimerordenen (Sverige),
  • Elefantordenen (Danmark),
  • Hosebåndsordenen (Storbritannia) og
  • Den Etiopiske Salomonordenen

Det ble også vist fram eksempler på gaver og signerte fotografier Kong Olav mottok i forbindelse med statsbesøk. 

Et sivilantrekk fra ble vist i det såkalte ”Folkekongemonteret” sammen med fotografiet av ”Kongen og katten”, tatt på Norsk Folkemuseum i 1980.

Samarbeid

Utstillingen ”Kong Olav V – 100 år” var et samarbeid mellom Åpent Slott og en rekke museumsinstitusjoner som lånte ut gjenstander: Forsvarsmuséet, Skimuséet, Kunstindustrimuséet, Norsk Folkemuseum og De norske skolehistoriske samlinger. I tillegg ble det hentet frem en rekke gjenstander fra de kongelige samlingene.

Det ble også laget en egen publikasjon til utstillingen med forord av Kong Harald, intervju av Prinsesse Astrid og en biografi av Lars Roar Langslet. En rekke av gjenstandene som ble vist i utstillingen blir også dokumentert her. 

 

19.04.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook