Hopp til hovedinnhold

Kongelig bryllup 1968

Kronprins Harald og daværende Sonja Haraldsen ble viet i Oslo Domkirke 29. august 1968. Da hadde det gått 9 år siden de møttes første gang.

Den lange ventetiden skyldtes at Kronprinsen ønsket å gifte seg med en kvinne av folket – en som ikke tilhørte et av Europas kongehus eller adel. Dette var et brudd med tidligere konvensjoner, og var svært omdiskutert i samtiden. Omsider kunne imidlertid forlovelsen offentliggjøres:

Forlovelsen kunngjøres

Forlovelsen ble kunngjort 19. mars 1968. Da overbrakte Stortingspresident Bernt Ingvaldsen følgende budskap fra Kong Olav til Stortinget:

Jeg har herved den glede å kunne meddele Dem, herr President og Norges Storting, at jeg, efter ved Statsministeren å ha søkt råd hos regjeringsmedlemmene, hos Dem herr President og de politiske gruppers parlamentariske ledere, herved gir mitt samtykke til at min kjære sønn, kronprins Harald, i dag inngår forlovelse med frøken Sonja Haraldsen, datter av avdøde Karl August Haraldsen og gjenlevende hustru Dagny, født Ulrichsen”.

Kunngjøringen av forlovelsen ble fulgt av pressekonferanse og fotografering i Dronningparken. Foto: NTB arkiv / Scanpix

Så snart forlovelsen ble kjent, ble det flagget fra alle offentlige bygninger.

Vielsen

Vielsen fant sted klokken 17.00 den 29. august. Oslo var pyntet med flagg og blomster, i tillegg til monogram og bilder i mange butikkvinduer. Nær 3000 soldater fra alle våpengrener sto skulder ved skulder langs bryllupsruten fra Slottet til Domkirken.

Om lag 850 gjester var invitert, og fra 15:00 begynte Domkirken å fylles. Kirken var dekorert med mer enn 2 500 roser, margueritter, fresia, erteblomster og gladioler. Da klokkene i Rådhustårnet slo 16.30 startet kortesjen fra Slottet - i alt 19 biler. I den første puljen kom Kronprins Harald sammen med sin forlover, grev Flemming av Rosenborg.

Bruden trådte inn i kirken, ledsaget av Kong Olav, til tonene av Henry Purcells ”Trumpet tune and Air”.

Bruden ble ført til alteret av sin kommende svigerfar, Kong Olav. Foto: Arkiv, Scanpix

Biskopen i Oslo, Fritjov Birkeli, foresto vielsen. Foto: NTB arkiv / Scanpix


Øvrig musikk under vielsen var Den norske studentersangforenings fremførelse av ”Herre Gud ditt dyre navn og ære - og sangerinnen Aase Nordmo Løvberg som sang ”Alt står i Guds Faders hånd” .

Brudeparet gikk ut av kirken til tonene av J. S. Bachs Preludium i Ess-dur, og møtte jubel og gratulasjoner fra de mange frammøtte utenfor. Fra Akershus ble det avfyrt dobbelt kongesalutt, 2 x 21 skudd.

Ferden tilbake til Slottet fant sted i en åpen Lincoln Continental. Foto: Arkiv, Scanpix


Bryllupet ble feiret i tre dager og med et stort antall gjester.

Brudekjolen

Brudekjolen var i en enkel og klassisk stil, med 3 /4 lange ermer, langt slep og dekorert med hvite perler og broderier. I tillegg kom et stort tyllslør og - en brudebukett i hvitt, med hvite roser, fresia, liljekonvaller og orkidé.

 

28.08.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kong Harald og Dronning Sonja giftet seg i Oslo domkirke 29. august 1968. Foto: NRK Arkiv.