Hopp til hovedinnhold

Veien til Aulaen

H.M. Dronningen åpnet utstillingen «Munchs laboratorium. Veien til Aulaen» i Munchmuseet på Tøyen i dag. Utstillingen er museets bidrag til den offisielle feiringen av Universitet i Oslos 200-årsjubileum, og er i sin helhet viet dekorasjonene i Aulaen.
03.09.2011

Det var ikke gitt at Edvard Munch var den som skulle utsmykke Aulaen. Da oppdraget ble annonsert i 1909, var ikke Munch blant dem som ble invitert til å delta i konkurransen. Han arbeidet allikevel med ideer til utsmykning og da den kunstsakkyndige juryen ikke klarte å enes om en vinner ble det i 1914 vedtatt å anta Munchs kontroversielle utsmykning.

I 1916 ble hans kjempelerreter montert i Aulaen. Dette var det første viktige offentlige kunstoppdraget etter unionsoppløsningen i 1905, og det var knyttet stor prestisje til prosjektet.

Utstillingen

Utstillingen presenterer Munchs forarbeider til de 11 monumentalmaleriene i Universitets festsal. Munch laget 140 utkast, skisser og malerier, mange i monumentalt format og en rekke arbeider på papir. Mye av dette materialet er lite kjent for allmennheten. Fotografier, karikaturtegninger og plakater som dokumenterer prosessen inngår også i utstillingen. Museet ønsker å gi en dypere forståelse og kunnskap om hvilken arbeidsinnsats som ligger bak denne kunstskatten.

Dronning Sonja åpnet utstillingen, etter en introduksjon av prosjektleder Ingebjørg Ydstie. Nils Petter Molvær sto for de musikalske innslagene.

- en nasjonalskatt

I sin åpningshilsen, understreket Dronningen auladekorasjonenes store kunstneriske betydning:

The decoration of the University’s Great Hall is among the most experimental in Europe, and is comprised of the largest expressionist paintings known to us. The paintings have indeed become an institutional and national treasure. As we have just heard, Munch’s path to the Aula was difficult, and the outcome was highly uncertain. This exhibition will give us deeper understanding and knowledge of the work efforts behind this powerful artistic treasure.

Etter åpningen ledsaget utstillingsansvarlig Petra Pettersen Dronningen på en omvisning i  «Munchs laboratorium». Dronning Sonja ble presentert for et bredt utvalg av Munchs skisser, utkast, ideer og variasjoner. Dronningen fikk også et innblikk i det omfattende arbeidet med konservering av dette materialet.

 

Munchmuseets Introduksjon til utstillingen Munchs laboratorium. Veien til Aulaen (Cop Munchmuseet)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook