Hopp til hovedinnhold

Markering på Akershus

Hans Majestet Kong Harald la ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus i dag. Kransnedleggelsen inngikk i markeringen av Frigjøringsdagen og Den nasjonale veterandagen.

08.05.2012

Kongen ble tatt i mot av statsminister Jens Stoltenberg og kommandanten på Akershus da han ankom festningen i dag morges. Den høytidelige seremonien ble innledet med Nasjonalsangen, før Kongen - ledsaget av statsministeren, inspiserte æresavdelingen.

Deretter la Kongen kransen på Nasjonalmonumentet, som er reist til minne over dem som falt under 2. verdenskrig.

Seremonien i dag er både til minne om frigjøringen 8. mai 1945 og en markering av Den nasjonale veterandagen som hedrer både deltagere verdenskrigen og dem som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og andre internasjonale operasjoner.

Internasjonale operasjoner på utstilling

Kong Harald var også til stede da utstillingen INTOPS ble åpnet på Forsvarsmuseet senere på dagen.

Over 100.000 norske menn og  kvinner har tjenestegjort i de nærmere 100 internasjonale operasjonene Norge har deltatt i siden Tysklandsbrigadene i 1947.  Denne utstillingen formidler kunnskap og inntrykk fra noen av disse operasjonene - i ulike verdensdeler, til ulike tider.

Utstillingen lar de besøkende få oppleve historien fra åtte geografiske områder - fra Tyskland og Korea rett etter 2. verdenskrig, til dagens innsats i Afghanistan og Libya. Her finnes utstyr, film og foto fra Midtøsten, Balkan, Afrika og Gulfen. Samtidig står soldaten i sentrum, og historien blir levende gjennom lydinstallasjoner der ti veteraner fra ulike områder forteller om sine erfaringer og sine betraktninger.
Parallelt kan man følge utviklingen av det norske forsvaret.

Det var forsvarsminister Espen Barth Eide som åpnet utstillingen i dag.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook