Hopp til hovedinnhold

Kongens Hus

Hennes Majestet Dronningen presenterte boken Kongens Hus under et pressemøte på Oscarshall i dag. Boken beskriver De kongelige eiendommene i tekst og bilder, og Dronningen har skrevet forord og innledninger til bokens ulike kapitler.

08.05.2012

Det kongelige slott er viet størst plass i Kongens Hus, men her presenteres også Kongsgården, Kongsseteren, Mågerø, Prinsehytta, Oscarshall, Stiftsgården, Gamlehaugen, Ledaal, Jørstad, Kongeskipet og Kongevognen i hvert sitt kapittel  - hver med en personlig innledning skrevet av Dronningen.
 

Ulik utforming - ulike roller

Boligene er svært ulike og reflekterer også de ulike rollene Kongen og Kongehuset har.

"Vi lever, Kongen og jeg, i historisk viktige hus, noen mer offisielle enn andre. Bygningsmassen har forskjellig opphav og representerer hver sin fortelling, som må tas vare på. Geografisk ligger boligene plassert fra fjell til sjø, i by og innland, skriver Dronningen i bokens forord. "Det er en del av Norges kulturhistorie vi er satt til å forvalte. "

Boken beskriver disse eiendommene, deres historie, utvikling og bruk.


Kongehuset på reise

Kongeskipet Norge var folkets gave til Kong Haakons 75-årsdag, og benyttes jevnlig, både privat og offisielt. Når Kongen og Dronningen er på fylkestur langs kysten, reiser de ofte med Kongeskipet. Dronning Sonja beskriver det slik i innledningen til kapittelet:

"Det å kunne reise med huset på ryggen, være hjemme hos seg sel når vi er ute på fylkesturer eller i andre offisielle oppdrag, kan ikke beskrives. Vel, det er nettopp dette jeg gjerne vil formidle; hvor glad og takknemlig man blir når flaggene heises og folk vinker der skipet passerer. Det viser at folk langs vår lange kyst setter pris på Kongeskipet".

Kongevognen har også fått plass i Kongens Hus. Koblet til NSBs lokomotiv, kan vognen trafikkere alle togstrekninger i Norge. Dette gir muligheter til også å vise fram deler av Norge som ikke er tilgjengelig kystveien:

"Vi har brukt Kongevognen med stor suksess når vi har hatt statsbesøk", skriver Dronningen. "Det er en fryd å vise frem landet vårt fra togvinduet. Vi passerer små steder det ellers ikke er lett å komme tiol og opplever vakker natur overalt i landet!".
 

Boken er utarbeidet av Thomas Thiis-Evensen, Ole Rikard Høisæther og Espen Grønli (fotograf).

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook