Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Polen

I dag innledet Deres Majesteter Kongen og Dronningen sitt tre dager lange statsbesøk til Polen. Kongeparet reiser i spissen for en delegasjon med representanter for norsk forvaltning, kultur og næringsliv.

09.05.2012

Kongen og Dronningen ble ønsket velkommen til Polen av H.E. President Bronisław Komorowski og fru Anna Komorowska utenfor presidentpalasset i Warszawa. Etter den høytidelige velkomstseremonien fortsatte Kongeparet og Presidentparet inn i palasset til gaveutveksling og samtaler.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Espen Barth Eide og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ledsager Kongeparet på reisen, og vil ta del i bilaterale møter under besøket. Tre nye samarbeidsprogrammer vil bli signert under besøket, på områdene forskning, utdanning og kultur.

Kong Harald hadde flere møter i løpet av dagen, der han hadde samtaler med Polens statsminister, H.E. Donald Tusk og presidenten i senatet, H.E. Bogdan Borusewicz.

Den ukjente soldats grav

Den ukjente soldats grav i Warszawa ble anlagt i 1925, til minne om dem som falt under første verdenskrig og den påfølgende polsk-sovjetiske krigen. En uidentifisert soldat ble gravlagt her, med polens høyeste militære orden og fjorten urner med jord fra like mange slagmarker. Etter andre verdenskrig ble jord fra 24 nye slagsteder lagt i minnesmerket.

I dag la Kong Harald ned krans på graven, til minne om de falne.

Chopin-museet

Frederik Chopin regnes som Polens mest berømte og innflytelsesrike komponist. Han komponerte i all hovedsak for piano, innenfor den romantiske stilen fram mot midten av 1800-tallet.

I dag fikk Dronningen se den største samlingen av Chopin-relatert materiale i verden, da hun besøkte Chopin-museet i Warszawa. Her finnes originale musikkmanuskripter, korrespondanse og personlige eiendeler, i tillegg til kritikker og andre vitnemål om samtidens opplevelse av komponisten. Museet har bygget en moderne, interaktiv samling og arrangerer også konserter og konkurranse med og om Chopins musikk.

Mottakelse for næringslivsdelegasjonen

I ettermiddag var Kongen og Dronningen til stede på en mottakelse for medlemmene av den norske næringslivsdelegasjonen. Samarbeidet mellom Norge og Polen vokser stadig, og 115 representanter fra om lag 80 bedrifter og organisasjoner er del av den norske næringslivsdelegasjonen under besøket.

Velkomstmiddag i presidentpalasset

I kveld er Kongen og Dronningen Presidentparets gjester under en velkomstmiddag i presidentpalasset.

Palasset har vært åsted for en rekke viktige begivenheter siden det ble bygget midt på 1600-tallet. Det var her Warszawa-pakten ble undertegnet i 1955, og i 1989 møttes fagforeningen Solidaritet og den kommunistiske ledelsen her. Palasset har huset en rekke adelsfamilier opp gjennom historien, før det ble presidentens offisielle residens fra 1993.

 

Fakta

Fakta om Republikken Polen

Hovedstad: Warszawa
Største byer: Warszawa, Krakow og Lodz.

Størrelse: 312.685 km²
Befolkning 2011: 38,2 millioner
Offisielt språk: Polsk.

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2012: President Bronisław Komorowski

Som medlem av NATO og EU er Polen er viktig samarbeidspartner, og Norge og Polen møtes regelmessig på høyt politisk nivå.

Polen er en viktig handelspartner. Norsk eksport utgjorde 15,7 milliarder i 2011, mens importen fra Polen var på 13,4 milliarder kroner. Norge er den viktigste leverandøren av fisk til det polske markedet.

Norge og Polen har lange tradisjoner for kulturelt samarbeid, særlig innen musikk og litteratur. Et stort antall norske bøker er oversatt til polsk, norsk film har også gjort seg bemerket de senere år.

Det er en stor andel polske arbeidsemigranter i Norge.

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook