Hopp til hovedinnhold

Polsk-norsk samarbeid

Deres Majesteter Kongen og Dronningen fortsatte statsbesøket til Polen i dag. Kongeparet er i Warszawa, der styrket polsk-norsk samarbeid på så ulike områder som forsvar, kultur og mat preget dagen.

10.05.2012

I sin tale under velkomstmiddagen i går kveld, pekte Kong Harald på de stadig sterkere forbindelsene mellom Norge og Polen:

- I 1996 slo vi fast at de politiske, økonomiske og kulturelle forbindelsene mellom Polen og Norge var i sterk utvikling. I dag ser vi en dynamikk, bredde og dybde i våre bilaterale forbindelser som langt overgår det mange av oss kunne forutse.

I dag ble disse forbindelsene ytterligere styrket. Kongen og Dronningen startet dagen på åpningen av plenarsesjonen Poland-Norway Partnership Conference, før Dronning Sonja fortsatte til «Palasset på vannet» - Lazienki Króvolwskie Park, der lanseringen av et nytt polsk-norsk kulturutvekslingsprogramfant sted. EØS-midler fra Norge er et vesentlig bidrag til programmet.

Forsvarssamarbeid

Det er et godt forsvarspolitisk samarbeid mellom Norge og Polen, både direkte og gjennom felles deltakelse i NATO. Det polske forsvaret har gjennomgått en stor omorganisering de siste årene, og erfaringsoverføring fra det norske forsvaret har bidratt i arbeidet. Det er også inngått avtaler mellom norsk og polsk forsvarsindustri.

Kong Harald var til stede under åpningen av dagens forsvarsseminar, før diskusjonene fortsatte med en lunsjsamtale om forsvars- og sikkerhetspolitikk. Kongen overvar også en militær demonstrasjon som blant annet omfattet presentasjon av et mobilt operasjonssenter. Kong Harald inspiserte en Command Vehicle som er levert det polske forsvaret fra Kongsberg Gruppen.

Norsk fisk på polske kjøkken

Bare Frankrike importerer mer laks fra Norge enn Polen, og de siste årene har Sjømatrådet samarbeidet med polske kokkeskoler for å øke kunnskapen om tilberedning av norsk laks. I år har de beste skolene sendt 240 deltakere til konkurransen «Norsk fisk i det polske kjøkken», og i ettermiddag stilte tolv lag til finale med Kongen og Dronningen til stede.

Finaleoppgaven besto i å forberede hver sin forrett av fersk og røkt laks sammen med minst to typisk polske ingredienser, for så tilberede en polsk middagsrett med norsk laks som hovedingrediens.

Deltakerne ble bedømt ut fra ferdigheter, kreativitet, prosess og presentasjon, og vinnerne fikk kjøkkenkniver i premie. Skolen de presenterte, mottok 200 kilo laks til bruk på kjøkkenet der. 

Konsert i Nasjonaloperaen

I kveld starter programmet med en konsert i Nasjonaloperaen i Warszawa. Bygningen, som også huser Nasjonalteateret, har en dramatisk historie. Bombing under andre verdenskrig lot bare fasaden stå igjen, og under oppstanden i 1944 brukte nazistene ruinene som rettersted. Etter krigen ble bygningen gjenreist og i dag finner vi en av verdens største operascener her.

Forestillingen i kveld, er et samarbeid mellom norske og polske krefter, med Bendik Hofseth, Helge Iberg og Aldona Jankowska i sentrale roller.

Norsk sjømat

Det blir buffet med norsk sjømat til slutt i kveld. Norge er den viktigste leverandøren av fisk til det polske markedet, og Kongeparet, Presidentparet og et stort antall andre gjester vil få smake ulike spesialiteter tilberedt med utgangspunkt i norske råvarer.
 

Videre til Kraków

I morgen reiser Kong Harald og Dronning Sonja videre til Kraków der den tredje og siste dagen av statsbesøket finner sted.

 

Fakta

Fakta om Republikken Polen

Hovedstad: Warszawa
Største byer: Warszawa, Krakow og Lodz.

Størrelse: 312.685 km²
Befolkning 2011: 38,2 millioner
Offisielt språk: Polsk.

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2012: President Bronisław Komorowski

Som medlem av NATO og EU er Polen er viktig samarbeidspartner, og Norge og Polen møtes regelmessig på høyt politisk nivå.

Polen er en viktig handelspartner. Norsk eksport utgjorde 15,7 milliarder i 2011, mens importen fra Polen var på 13,4 milliarder kroner. Norge er den viktigste leverandøren av fisk til det polske markedet.

Norge og Polen har lange tradisjoner for kulturelt samarbeid, særlig innen musikk og litteratur. Et stort antall norske bøker er oversatt til polsk, norsk film har også gjort seg bemerket de senere år.

Det er en stor andel polske arbeidsemigranter i Norge.

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook