Hopp til hovedinnhold

Gavebordet er dekket!

I dag åpnet utstillingen Gavebordet i Bergen. Utstillingen presenterer utsøkt kunsthåndverk og billedkunst som ble skjenket Norges nye kongepar fra 1905, og er en gave til Deres Majesteter Kongen og Dronningens 75-årsdager. Jubilantene var selv til stede ved åpningen.

24.05.2012

I dag åpnet utstillingen Gavebordet i Bergen. Utstillingen presenterer utsøkt kunsthåndverk og billedkunst som ble skjenket Norges nye kongepar i 1905. Utstillingen er en gave til Deres Majesteter Kongen og Dronningens 75-årsdager, og jubilantene var selv til stede ved åpningen.

Tidlig om morgenen 25. november 1905 gikk Norges nye kongefamilie i land i Kristiania. Kong Haakon, Dronning Maud og Kronprins Olav var et viktig symbol på norsk selvstendighet, og begeistringen var stor.

Folkegaver

Kongeparet mottok en stor mengde gaver, både til Dronningens fødselsdag 26. november og til kroningen i Nidarosdomen sommeren etter. Det ble holdt innsamlinger til folkegaver, både i Norge, Danmark, England og Skottland. Slottet i Oslo var nesten tomt for interiør etter at syv jernbanevogner lastet med private gjenstander og utstyr som tilhørte Kong Oscar II var sendt til Stockholm. Gavene skulle således ha både representative og praktiske funksjoner.

Gavebordet viser et utvalg av de fineste gavene. Her finnes massive bordoppsatser i sølv, staselige lysestaker, dessertbestikk til 120 personer i forgylt sølv og storslåtte malerier av datidens fremste kunstnere. Noen av gjenstandene er fremdeles er i bruk når det dekkes til gallamiddag på Det kongelige slott.

Åpning

Det var kulturminister Anniken Huitfeldt som sto for åpningen i dag, før Kongeparet fikk en omvisning i deler av utstillingen, ledsaget av statsråden og kurator Trond Indahl. Cellist Sebastian Dörfler sto for musikalsk innslag i form av Bach. Gavebordet kan ses på Permanenten - Vestlandske Kunstindustrimuseum fram til 2. september 2012.

Den kongelige reise

Utstillingen er en av seks utstillinger som under fellesbetegnelsen "Den kongelige reise" utgjør Regjeringens gave til Kongeparets 75-årsjubileer. Utstillingen gjennomføres i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Det kongelige hoff og Kunstmuseene i Bergen.

Den første av de seks utstillingene, Kongelige reiser 1905 – 2005, åpnet på Kunstindustrimuseet i Oslo i februar, og går fram til 26. august 2012.
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook