Hopp til hovedinnhold

Festpillutstillingen åpnet

Hennes Majestet Dronningen var til stede da årets festprisutstilling ble åpnet ved Bergen kunsthall i dag. Det er den profilerte kunstneren Marianne Heier som er årets utstiller med prosjektet Surplus.

24.05.2012

Festspillutstillingen har vært produsert i Bergen Kunsthall siden 1953 og løfter hvert år frem en norsk samtidskunstner. I år er dette Marianne Heier, som i sin tur har løftet hele utstillingen ut av Kunsthallen til byrommet utenfor.

Heier har gjennom flere prosjekter utforsket ulike samfunnsstrukturer og –mekanismer. Tittelen Surplus viser til det engelske begrepet for overskudd og merverdi - eller overtallighet, og Heier bruker tvetydigheten til å sette to verdisystemer opp mot hverandre: Økonomien og kunsten. Noen ganger overlapper de hverandre – andre ganger er det umulig å oversette fra det ene verdisystemet til det andre. Og enkelte ting er rett og slett ikke til salgs. To nye verk inngår i utstillingen, og Vima er det ene:

Vima

Vima er en tråler som opprinnelig hadde hjemmehavn i Bergen. Med årene ble hun solgt til russiske eiere og pådro seg etter hvert så store bøter at det ikke lenger var lønnsomt å drifte henne. Ut fra en økonomisk logikk er ikke tråleren lenger sjødyktig. Men skipet selv kunne isolert sett vært brukt videre. Regnestykket blir ganske underlig.

Kunstverket viderefører Vimas historie. Rundt 25 tonn metall, deler fra Vima, settes opp som en monumental skulptur på utsiden av Bergen Kunsthall. Vima har fått ny verdi. Kunstnerisk verdi.

Åpningen

Kunstsenterets direktør, Solveig Øvstebø, foretok den offisielle åpningen. Dronning Sonja fikk anledning til å møte årets festspillkunstner, og kunne også ta utstillingen i øyesyn ovenfra, fra 2. etasje i Bergens Kunsthall.

Marianne Heier bor og arbeider i Oslo og har gjennomført en rekke separatutstillinger og prosjekter i offentlige rom.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook