Hopp til hovedinnhold

Glass i 250 år

I dag var Hans Majestet Kongen til stede da Hadeland Glassverk markerte sitt 250-årsjubileum. Glassverket ble grunnlagt i 1762, og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift.
29.05.2012

Glassverkets eget musikkorps og flere hundre barn med flagg ønsket Kong Harald velkommen da følget ankom Hadeland Glassverk klokken 11.00 i formiddag.

Kongen fikk også anledning til å hilse på mottakere av Kongens fortjenstmedalje fra glassverket ute i det fine været. En av disse var Oddvar Bakken (92) som har fått plass i Guinness rekordbok for 53 år i jobben på Hadeland Glassverk uten en eneste fraværsdag.

Blåste fat til Kongen

Det er bygget opp en egen utstilling i det såkalte Galleriet for å formidle glassverkets historie gjennom to og et halvt hundreår. Kong Harald fikk en omvisning i utstillingen av eier Atle Brynestad og ansatte ved glassverket, så vel som en orientering om de ulike bygningene på verket.

I Glasshytta fikk Kong Harald se glassmestre demonstrere sitt fag, blant annet hilste han på Martin Johansson som er sjette generasjon glassblåser. Finalen i omvisningen var et glassmestershow hvor tre glassmestere lagde et stort fat som ble overlevert Kongen av to ansatte, Mai Britt Skåresbråten og Bjørn Tore Halvorsen.

Trekker turister

I tillegg til en omfattende produksjon, er glassverket ved Randsfjorden også en av Norges største turistattraksjoner med nærmere 600.000 besøkende hvert år. I år gir jubileumsutstillingen en ekstra fin anledning til å lære om glassverkets spennende historie.

Før Kong Christian VI åpnet for blant annet glassverk i 1739, besto industrivirksomheten i Norge av sølvverket på Kongsberg, kobbergruver på Røros, samt en del små jernverk på Østlandet. Nå ble det etablert syv glassverk, blant annet på Hadeland.

Den første tiden bestod produksjonen i hovedsak av flasker, medisinglass og glass til husholdningsbruk, men fra midten av 1800-tallet ble det utvidet. Nå kom det vinglass og boller, fat og vaser fra Hadeland glassverk. I begynnelsen hentet man modeller fra utlandet, men i 1920-årene ble designen i økende grad Hadelands egen.

Utstillingen gir publikum anledning til å følge glassverket fra den spede begynnelsen, fra bruksglass til kunsthåndverk, og se prosessen fra glødende glassklump til vakkert krystall.

Utstillingen åpner for publikum onsdag 30. mai.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook