Hopp til hovedinnhold

Dronningen på Henie-Onstad

I dag viste H.M. Dronningen pressen utstillingen Landskap og rom som åpner på Henie-Onstad kunstsenter i morgen. Utstillingen rommer både bilder fra Dronning Sonjas egen samling, grafikk av Dronningen selv, og Andy Warhols portretter.

14.06.2012

Dronningen har vært en aktiv kunstsamler i en årrekke. Denne utstillingen viser en del av hennes samling, der de utvalgte bildene, hver på sin måte, formidler landskap og rom.

Samtidskunst

Deler av Dronning Sonjas kunstsamling ble også vist på Henie-Onstad Kunstsenter i 2001. Denne nye utstillingen presenterer for det meste nye arbeider fra de siste 10 årene, om lag 80 verk av 32 ulike kunstnere. Både norske og internasjonale kunstnere er representert. Det er utarbeidet en egen katalog som ledsager utstillingen.

Andy Warhol

I 1982 laget Andy Warhol seks portretter av den daværende Kronprinsesse Sonja. Portrettene ble til etter besøk ved kunstnerens atelier i New York, og inngår i portrettserien Celebrities. Warhol lagde de fleste av sine mange portretter med utgangspunkt i fotografier, men Dronning Sonja er altså et unntak og satt for den kjente kunstneren. Nå vises de seks portrettene på Henie-Onstad.

Dronningens egne arbeider

Parallelt med Landskap og rom, vises også Tre reiser. Tre landskap. Dette er 24 dyptrykk utført av Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Trykkene utgjør en kunstmappe utarbeidet som et ledd i etableringen av Dronningens kunststipend, the Queen Sonja Nordic Art Award, og vises nå for første gang i Norge.

For Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl er arbeidene en videreføring av egen tematikk og teknikk der landskapet står sentralt. Dronning Sonjas arbeider tar utgangspunkt i fotografier hun har tatt på Svalbard, og også her er landskap et tema. Fotografiene er overført til polymerplate og bearbeidet i dyptrykk av Dronningen selv.

Samarbeidet mellom de tre har også resultert i en omfangsrik bok. Den gir en innføring i grafikkens verden, men beskriver også prosessen rundt prosjektet Tre reiser. Tre landskap.

Inntektene fra salget av kunstmappene utgjør grunnkapitalen i kunstprisen som deles ut for første gang i kveld.

Offisiell åpning og stipendutdeling i kveld

Både Hans Majestet Kongen, Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn vil være til stede under den offisielle åpningen av utstillingen i kveld.

The Queen Sonja Nordic Art Award deles ut for første gang under åpningen. Prisen består av et stipend og et studieopphold ved Ole Larsens verksted i Helsingborg, og deles ut til en kunstner fra et av de nordiske landene. 

Utstillingen åpner for for publikum i morgen, 15. juni, og vil være åpen til 7. oktober.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook