Hopp til hovedinnhold

Kunststipend til Tiina Kivinen

The Queen Sonja Nordic Art Award  ble delt ut for første gang på Henie-Onstad Kunstsenter i kveld. Det nyetablerte kunststipendet ble tildelt den finske grafikeren Tiina Kivinen, og Hennes Majestet Dronningen sto selv for utdelingen.

14.06.2012

Juryen mener Tiina Kivinen har et betydelig potensiale, og håper tildelingen av årets pris vil bidra til en spennende videreutvikling av hennes kunstnerskap og til en større og velfortjent oppmerksomhet om hennes arbeider.

Krevende teknikk

Tiina Kivinen har i flere år fordypet seg i arbeidet med mezzotint, en teknikk for fremstilling av grafikk i dyptrykk som ble utviklet allerede rundt 1650. I dag brukes teknikken forholdsvis sjelden, og juryen fant det spesielt interessant at Kivinen har valgt nettopp denne teknikken som sitt kunstneriske medium.

Mezzotint er en tidkrevende teknikk, spesielt egnet for framstilling av nyanser i svart- og gråtoner. Gjennom den langsomme arbeidsprosessen får motivene gjerne en meditativ, redusert form.  Juryen har festet seg ved hvordan teknikk og innhold danner en symbiose og en klar linje i Tiina Kivinens arbeider. Verkene holder et høyt tekniske nivå som viser et målbevisst arbeid over lang tid.

Dronningen delte ut

Etter at Karin Hellandsjø hadde lest juryens begrunnelse, delte Dronning Sonja selv ut prisen. Den består av et stipend på 400.000 og en ukes studieopphold ved Atelje Larsen i Helsingborg i Sverige.

Stipendprogrammet er kommet i stand gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Dronning Sonja, Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Ole Larsen ved Atelje Larsen i Helsingborg. De har laget en grafikkmappe der inntektene for salget utgjør grunnkapitalen i en stiftelse til fremme av unge kunstnere.

I kveld takket Dronningen sine partnere i prosjektet, samt Henie-Onstad Kunstsenter, Kari Hellandsjø og Åse Kleveland for et inspirerende og gøyalt samarbeid.

Landskap og rom

Hans Majestet Kongen, Kronprinsparet, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var også til stede på Henie-Onstad i kveld. I tillegg til prisutdelingen foregikk åpningen av utstillingen Landskap og rom på kunstsenteret i dag. Utstillingen viser både deler av Dronning Sonjas kunstsamling og Tre reiser. Tre landskap - arbeidene i grafikkmappen som danner det økonomiske grunnlaget for prisen som ble delt ut for første gang i kveld.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook