Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vestfold

- Årets tur er litt spesiell, etter som vi mer har en følelse av å komme hjem enn å reise ut på tur, sa Hans Majestet Kong Harald i dag morges da Kongeparets fylkestur tok til i Sande, nord i Vestfold.

19.06.2012

I løpet av tre dager skal Kongeparet besøke Sande, Re, Andebu, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme kommuner, og det er Kongeskipet Norge som er De kongeliges base under turen. I morges tok sjaluppen Kongen og Dronningen inn til Nordre Jarlsberg brygge, der  de ble ønsket velkommen til Vestfold.

MOT i Det store gule huset

«Det store gule huset» huser flere frivillige organisasjoner, og i dag avla Kongen og Dronningen et besøk på ungdomskafeen MOT nettopp har åpnet her. MOT arbeider for og med ungdom og lokalsamfunn, og søker å bidra til trygge miljø der unge tar vare på hverandre og tør å vise MOT.

Kongeparet fikk møte flere av MOT-ungdommene på kafeen i dag, og fikk også en orientering fra prosjektets leder.

Fest på torget

I Sande sentrum spaserte Kong Harald og Dronning Sonja opp hovedgaten «Fila», til torget der det var rigget til med både taler, dans og musikk. Sande musikkorps og Sande Danseverksted underholdt, og ikke minst den 14 år gamle trekkspilleren Maren Sofie Nyland Johansen imponerte.

På sin vandring langs Fila fikk Kongeparet smake småsuppe og annen mat som barn fra SFO og prosjektet Kul Mat hadde laget. Mer enn halvdelen av maten som serveres i SFO i Sande er laget på økologiske matvarer, i tråd med kommunens satsning på økologisk landbruk.

Og maten falt nok i smak:
- I dag har vi fått servert “kul mat”, under det fremtidsrettede mottoet “økologi og matglede”. Og maten virket! Den skapte så absolutt glede blant oss som var så heldige å få smake, sa Kong Harald i talen sin på torget.
 

Fra Sande reiste Kongeparet videre til Re. Kongen og Dronningen gikk i land i Åsgårdstrand for å reise over land til innlandskommunen.

SmART oppvekst i Re

Re kommune satser spesielt på å være en god kommune for barn og unge, og arbeider systematisk for å oppfylle Verdens Helseorganisasjons seks kriterier for trygge lokalsamfunn.

Ett tiltak er prosjektet SmART oppvekst, som Kongen og Dronningen fikk presentert på Røråstoppen skole i ettermiddag. Prosjektet favner alle som jobber med barn og unge i kommunen, og trekker også inn foresatte i arbeidet. SmART er en helhetlig metode som anvender positiv psykologi og trener barnas sosiale kompetanse.

I skolens gymsal fikk Kongeparet lære om ulike delprosjekter og grupper, i tillegg en orientering om arbeidet med «Manifest mot mobbing» i forkant.

Middelaldersk markering i Revetal

Det finnes mange minner om vikingtiden i Vestfold, og hvert år holdes det middelalderfestival i Re. Kongeparet fikk en smak av dette i Revetal park i dag, der det middelalderske kastevåpenet trebuchet viste seg svært effektivt til å skyte kålrot  med.

Det ble også teaterforestilling, der «Dragen Per møtte dragefangeren og 10 år gamle barn fra Re».

I talen sin, pekte Dronning Sonja på hvordan Re makter å løfte fram sin historiske identitet samtidig som det bygges målrettet for en positiv framtid. Dronningen takket for den varme mottakelsen, men nevnte at dette nok hadde variert noe i tidligere tider:

- Kongen og jeg har virkelig blitt godt mottatt. Verre gikk det med Birkebeiner-kongen Øystein da han i 1177 besøkte Re. Etter slaget på Re løp han inn i et hus i bygda og bad bonden som bodde der om å beskytte ham. Bonden svarte med å ta livet av Øystein. Dette forteller Snorre i Heimskringla. I dag er det derimot vennligheten, servicen og smilene som har preget vårt besøk i kommunen
 

I kveld blir det middag i middelaldermiljø på Stange Gjestegård.

 

Kongeparet på fylkestur til Vestfold. Her fra første dags besøk til Sande og Re kommuner. De som blir intervjuet er Janne Eriksrud og kokken John Tore Frydenlund. (Foto: C. Lagaard, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook