Hopp til hovedinnhold

Fra Andebu til Tønsberg

Andre dag av Kongeparets reise i Vestfold startet i Andebu i hjertet av Vestfold. Her fikk Deres Majesteter oppleve både folkefest og minikurs i tegnspråk og før turen tok dem videre til Tønsberg, der sjøsetting av "Osebergskipet" var et av høydepunktene.

20.06.2012

Besøket startet på Signo kompetansesenter. Signo er en landsdekkende stiftelse med et tilrettelagt tilbud om bolig, skole og arbeid til døve og døvblinde, og i Andebu er 85 døve og døvblinde tilknyttet senteret.

«Vår beste dag» på Signo

Kongeparet fikk oppleve arrangementet «Vår beste dag», der Norges eneste døveorkester spilte sangen med samme navn, ledsaget av barne- og ungdomskoret JoySing. Kongen og Dronningen fikk også se eventyr på tegnspråk i form av en forrykende utgave av «Rødhette og ulven.

Det ble anledning til et lite kurs i tegnspråk, før Kongeparet knyttet seg inn i Signos «fellesskapsteppe». Teppet reiser landet rundt, og blir til ved at brukere og beboere knytter det sammen. I dag knyttet Kong Harald og Dronning Sonja også hver sin knute.

Folkefest i sentrum

I Andebu sentrum ledet Nils Ingar Aadne Kongeparet og publikum gjennom et program med både barnekor og annen sang, revyinnslag og opptreden fra Andebu kulturskole.

I talen sin, berømmet Kong Harald kommunen for et besøk preget av sang og musikk, for arbeidet for barn og ungdom:
- Det blomstrende sang- og musikklivet sier noe om at her har man satt barn og fellesskapsverdier i sentrum. Barna og deres oppvekstsvilkår er utvilsomt noe av det viktigste vi kan fokusere på i våre lokalmiljø. Lykke til videre med å skape dette trygge og stabile livsgrunnlaget for kommende slekter.

Tegnekonkurranse

En tegnekonkurranse for barn var en del av forberedelsene i Andebu, og vinnermotivet Dette må være Andebu! prydet innbydelsen til alle om å være med å markere Kongeparets besøk. Både denne og andre tegninger er publisert på Kongehusets barnesider.

Bryggevandring i Tønsberg

I ettermiddag ankom Kongeparet Norges eldste by, Tønsberg. Her har sjø og sjøfart stått sentralt i godt over et millennium, og dette dannet også en naturlig ramme om Kongen og Dronningens besøk i dag.

En vandring langs bryggene innledet besøket. Flere båter og skip lå ved kai, blant annet kystvaktskipet Nornen, barnehagebåten Neptun og skonnerten Svanen, og fra Svanens dekk ga Tønsberg sangforening toner til vandringen. Flere av Redningsselskapets skøyter og båter fra Røde kors’ hjelpekorps lå også ved bryggene i dag.

Kong Harald og Dronning Sonja besøkte også Bryggekapellet, det første som ble etablert her til lands.

Osebergskipet tilbake på vannet

I 1904 startet arbeidet med å hente restene av et vakkert vikingskip ut av en gravhaug på gården Oseberg ved Tønsberg. I dag står skipet på Vikingskipsmuseet på Bygdøy, men et nytt Osebergskip, en nøyaktig kopi i full størrelse, har vært på beddingen siden 2010. Det nye skipet er bygget med de samme metoder og verktøy man antar vikingene benyttet.

I dag fikk Kongeparet besøke verkstedet for trearbeid, skipsbygging og forskning, der båtbygger Geir Rørvik presenterte skipets laug og håndverkere. De har hugget eik, smidd nagler og vevd seil - i tillegg til byggingen og utsmykningen av selve skipet.

- Osebergfunnet er det store eventyret i norsk arkeologi, siterte Kongen i talen sin i dag, og fortsatte: Jeg vil tilføye at arbeidet med et nytt Osebergskip er et nytt eventyr - i norsk dugnadsarbeid! Nesten 1200 år etter at originalen ble sjøsatt, vil det i dag igjen bli sjøsatt et vikingskip i gamle Tønsberg.

Så ble skipet sjøsatt til tonene av Volvesang.

Middag i Sjømannsforeningen

I kveld spiser Kong Harald og Dronning Sonja middag i Tønsberg Sjømannsforening, der foreningens shantykor står for det kulturelle, sammen med sopranen Silje Aker Johnsen.

 

Kongeparet besøker Vestfold på en tre dagers fylkestur. På turens andre dag gikk turen til Andebu og Tønsberg. De som intervjues er tegnspråktolk Helene Rødsand Winge, båtbygger Geir Rørvik og Anette Håkensen (Foto: C. Lagaard, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook