Hopp til hovedinnhold

Til Verdens Ende

I morges kom Kongeparet til Tjøme, øykommunen ytterst i Oslofjorden. Deres Majesteter Kongen og Dronningen avslutter sin fylkestur i Vestfold i dag, med besøk på Tjøme og Nøtterøy.

21.06.2012

Kongeparet gikk i land i Krukehavn på Hvasser, der skolebarn både sang og presenterte kystkulturen på Tjøme. Kongen og Dronningen kunne også ta noe av den lokale båtbyggertradisjonen i øyesyn, i form av Færdersnekkene som lå fortøyd ved brygga der de gikk i land.

Kongeparets sommersted, Mågerø, ligger i Tjøme kommune, og Kong Harald understreket tilhørigheten og de gode minnene fra Tjøme i talen sin:
- For Dronningen og meg – som regner oss som hjemmehørende her – gir det en ekstra stolthet å få være en del av denne store festen.

Verdens Ende

På sørenden av Tjøme ligger Verdens Ende - rett innenfor Færder fyr som markerer innseilingen til Oslofjorden. Her fikk Kongeparet høre om planene for å etablere nasjonalpark i området, som allerede har status som utvalgt kulturlandskap. Nasjonalparken er ment å omfatte både øyer og holmer, sjø og områder på fastlandet, og Kongen bemerket at «Hvis saken om nasjonalparken blir lagt frem for Kongen i statsråd, vil jeg kunne vise til at jeg har vært på befaring! Det skjer ikke hver fredag.»

Ved vippefyret på Verdens Ende hadde elever fra 9. klasse oppvisning for Kongeparet, før Kongen og Dronningen gikk om bord i Kongeskipet igjen. Nå går Kongeskipet mot Nøtterøy, som er siste stopp på årets fylkestur.

Avsluttet på Nøtterøy

Som Tjøme, består Nøtterøy av øyer, holmer og skjær. Kong Harald og Dronning Sonja gikk i land i Teie småbåthavn på Rosanes i ettermiddag.

Kongeparet spaserte gjennom parken her, og langs ruten kunne de stanse ved stands der frivillige organisasjoner presenterte sitt arbeid for Kongen og Dronningen. Nøtterøy skolekorps og Nøtterøy turn holdt oppvisning på gressletta på andre siden.

«Fra bostedsløs til herre i eget hus» var et av prosjektene som ble presentert. Det prisbelønnede prosjektet bygget små, frittstående boliger der personer med rusproblemer fikk tak over hodet, og ikke minst selvtillit gjennom egen deltakelse i husbyggingen. Kvalifisert personell følger opp de nye huseierne.

Kongeparet fikk også høre om ungdomsbedriften Frii, som ble kåret til Norges beste ungdomsbedrift i 2012 med sitt produkt for trådløs lydoverføring. I juli skal ungdommene representere Norge under EM i Romania.

Etter folkefest i Rosahaugparken med en rekke kulturinnslag fra scenen, spaserte Kongen og Dronningen et slag på Nøtterøys nye helsesti. Helsestien er et utvalg løyper i ulikt terreng, og er ment å være et lavterskeltilbud for å få flere i aktivitet.

Mottakelse

I kveld avsluttes fylkesturen. Kongen og Dronningen mottar representanter for kommuner og organisasjoner som har vært involvert til et arrangement om bord på Kongeskipet Norge.

 

Kongeparet besøker Tjøme siste dagen av sin fylkestur til Vestfold. De som intervjues er Aagot Jahre og Solveig Bjønness (Foto: C. Lagaard, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook