Hopp til hovedinnhold

Åpent brev til VG

Her kan du lese Kronprinsparets brev til VG.

23.08.2012

Til VGs sjefsredaktør Torry Pedersen

VG bringer i dag en historie som etter vår mening er spekulativ, overdimensjonert og uten vesentlig substans på bekostning av et barn på 15 år.

Kongefamilien har årlig mange hundre offentlige oppdrag som bekjentgjøres minimum 14 dager i forveien. Mange oppdrag er kjent i flere måneder. Programmene er ofte detaljert ned til minutter og steder. Dette er en sikkerhetsrisiko vi lever med hver dag, hvert år, et helt liv.

VGs påskudd for å trykke bilde av familien vår på forsiden i dagens avis er at vårt eldste barn opptrer i sosiale medier. Sammenliknet med 15-åringer flest gjør han dette i en begrenset og dempet versjon. VG baserer sin sak på at han skal ha lagt igjen geografiske spor som kan fortelle hvor han og familien oppholder seg. Tilsvarende stedsinformasjon vil også VG finne på www.kongehuset.no. I tillegg er det relativt godt kjent både hvor vi bor, hvor vi jobber, hvor barna går på skole og hvor vi har hytter. Kort sagt er det ofte kjent hvor vi kommer til å oppholde oss.

I VGs sak er det et viktig poeng at Twitter legger igjen GPS-spor. VGs problem i saken er at den omtalte twitterkontoen åpenbart ikke tilhører vår sønn. At VGs journalister med sin erfaring ikke oppdager dette, ser vi på som usannsynlig. Det er derfor nærliggende å anta at VG skriver mot bedre vitende for at saken skal framstå med tilsynelatende mer substans. Dermed står VG og den svenske sikkerhetseksperten igjen med at Marius Borg Høiby har lagt ut private bilder på Instagram. Eksemplene som VG presenterer fra Instagram kan etter vår mening vanskelig ses på som en sikkerhetsrisiko.

Vi reagerer sterkt på at dere eksponerer et av våre barn på denne måten. For oss er det svært viktig å beskytte barna våre mot utidig offentlig søkelys fordi vi mener at det kan være svært belastende og skadelig. Alle barn har rett på beskyttelse mot det. 

Sjefsredaktøren har vår tillatelse til å publisere dette brevet i sin helhet om ønskelig.


Med håp om en god relasjon videre og med vennlig hilsen,


H.K.H. Kronprins Haakon        H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook