Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Astrid på Maihaugen

I år er det 150 år siden Maihaugens grunnlegger, Anders Sandvig, ble født. Museet feirer begivenheten hele året gjennom, og i dag besøkte Prinsesse Astrid, fru Ferner jubileumsutstillingen.

23.08.2012

Maihaugen – De Sandvigske Samlinger – har markert jubileet med både bokutgivelse, utstilling, foredrag, omvisninger og mye mer. På fødselsdagen 11. mai ble det spesiallagede vandrespelet «Til Maihaugen» vist for første gang og minnesmerket «Gjengang» ble avduket. I tillegg åpnet jubileumsutstillingen som Prinsesse Astrid fikk se i dag.

Prinsessen reiste med hest og vogn omkring på friluftsmuseet, og besøkte flere av byggene på Maihaugen. Tidsriktige "beboerne" kunne fortelle om husene de kom til og om den historiske perioden de representerer.

Anders Sandvigs verden

Utstillingen «Anders Sandvigs verden» presenterer Sandviks liv og virke. En tidslinje markerer høydepunktene i det store arbeidet han la ned.

Sandvik reiste omkring og samlet gjenstander: Redskaper – og kunnskap om bruken av dem, brukskunst og gamle gjenstander fra gårdsdriften, i første rekke fra Gudbrandsdalen. Friluftsmuseet Maihaugen skulle bli det viktigste resultatet av livsgjerningen hans, og hans ulike planer for museet er en del av utstillingen.

I dag omfatter Maihaugen 200 bygninger med utstillinger og opplevelser, og er et av landets mest kjente museer.

Anders Sandvigs gjerning ble anerkjent også av hans samtid, og utstillingen kan også vise fram ordener og medaljer, hilsninger og portretter som ble ham til ære.

Gjestfrihet i 700 år

I morgen vil Prinsesse Astrid besøke den historiske gården Sygard Grytting som ligger i Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Som herberge i middelalderen og som historisk hotell i nyere tid, har gården gitt nattely til reisende langs veien mellom Oslo og Nidaros periodevis i 700 år.

Gården ble pietetsfullt restaurert på 90-tallet, og har blant annet mottatt utmerkelsen Olavs-rosa fra Stiftelsen Norsk Kulturarv. Sygard Grytting antas å ha tilhørt samme slekt siden 1300-tallet, og i dag er det 16. og 17. generasjon som ønsker velkommen til gårds.

Pillarguriprisen

Prinsesse Astrid vil også motta Pillarguriprisen 2012 under et arrangement i Ottahallen fredag kveld. Prisen tildeles «en kvinne som i kraft av sitt mot og virke er et forbilde for oss andre», og Prinsessen tar i mot prisen på vegne av Norske Kvinners Sanitetsforening. Prinsesse Astrid har vært foreningens beskytter gjennom en årrekke.

Overrekkelsen er en del av en kulturkveld som markerer 400-årsjubileet for det skotske hærtoget i 1612 og slaget ved Kringen, der Pillar-Guri i følge sagnet blåste i luren for å gi den norske bondehæren signalet til angrep.

 

Prinsesse Astrid, fru Ferner besøker Maihaugen i anledning 150-årsjubileet for Anders Sandvig - friluftsmuseets grunnlegger - sin fødsel. Intervjuet: Museumsdirektør Ågot Gammersvik (Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook