Hopp til hovedinnhold

Høstutstilling for 125. gang

I dag var Hans Majestet Kong Harald til stede da Statens kunstutstilling, Høstutstillingen, åpnet for 125. gang. Kongen fikk også overvære utdelingen av flere kunstpriser i tilknytning til åpningsseremonien.
08.09.2012

Høstutstilingen ble arrangert første gang 14. november 1882, og fra første stund har utstillingen vært omdiskutert.

Til glede og forargelse

Utstillingen var kunstnernes egen - i protest mot Christiania kunstforening – og det var navn som Christian Krohg, Fritz Thaulow og Erik Werenskiold som gikk i spissen.

Den store sensasjonen den gangen, var Kroghs portrett av venstremann og senere statsminister Johan Sverdrup, som i dag henger på Stortinget. Et annet av Kroghs bilder fra 1882, ”Hardt le”, henger på Kong Haralds kontor etter å ha blitt gitt i gave til Kong Oscar II og Dronning Sophie i anledning deres sølvbryllup. Den største skandalen kom i 1886, da Edvard Munchs ”Det syke barn” introduserte verden for ekspresjonismen. (kilde: Hostutstillingen.no)

Den tradisjonelle utstillingen har fortsatt å glede, forarge og provosere. Årets utstilling viser blant annet fram Sverre Mallings tegninger av Anders Behring Breivik, noe som allerede har vakt debatt.

Tre priser

Flere kunstpriser ble delt ut under åpningen i dag. Høstutstillingsprisen tilfalt Beate Petersen for videodokumentaren Nasseredin Shah and his 84 Wives. Årets vinner av Fineart var Elin Brissmans med maleriet uten tittel, mens Norske Kunstforeningers debutantpris gikk til Marthe Elise Stramrud for fotoserien Livingroom Poetics.

Etter åpningsseremonien fikk Kongen en omvisning i utstillingen, ledsaget av juryleder Stefan Schröder, styreleder i Norske Billedkunstnere Hilde Rognskog og styreleder i Kunstnernes Hus, Sverre Gullesen.

Utstillingen finner sted i Kunstnernes hus, som ble åpnet av Kong Haakon i 1930, og varer fra 8. september –til 7. oktober.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook