Hopp til hovedinnhold

Den lengste reisen

I dag var Hans Majestet Kongen til stede da vandreutstillingen Den lengste reisen åpnet ved Glomdalsmuseet på Elverum. Utstillingen tar for seg Kongefamiliens ufrivillige utenlandsopphold gjennom krigsårene 1940–45.

21.09.2012

Tyske tropper angrep Norge om morgenen 9. april 1940. Senkingen av Blücher i Drøbaksundet forsinket angrepet og Kongefamilien, Regjeringen og de fleste av stortingsrepresentantene kom seg ut av Oslo før soldatene rykket inn.

Kongefamilien flyktet nordover og måtte til slutt forlate landet. Kong Haakon og Kronprins Olav reiste til London der de ledet den norske eksilregjeringen. Kronprinsesse Märtha dro med Prins Harald, Prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid over til Sverige og senere videre til USA.

Historien i gjenstander, film og foto

Kong Haakon og Kongefamilien ble et viktig samlingspunkt for den norske motstanden. Utstillingen som ble åpnet av statsråd Rigmor Aasrud i dag formidler angrepet, flukten, eksilet og hjemkomsten i 1945 gjennom historiske gjenstander, fotografier og film. 

Kong Harald var bare tre år da krigen kom til Norge, men forteller at han godt kan huske hjemkomsten i 1945. I dag fikk Kongen et gjensyn med film og bilder fra denne begivenheten - så vel som sitt eget pass og genseren fra flukten i 1940. Kongen fikk en omvisning av Nora Ceciliedatter Nerdum fra Nasjonalmuseet, som står bak utstillingen sammen med Det kongelige hoff.

"Den kongelige reise"

Utstillingen er én av seks utstillinger som under fellesbetegnelsen "Den kongelige reise" utgjør Regjeringens gave til Kongeparet i anledning deres 75-årsdager i 2012. Utstillingen gjennomføres i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Det kongelige hoff og vil vises en rekke steder over hele landet i løpet av 2012 og 2013. Elverum og Glomdalsmuseet er første stopp på denne utstillingens reise.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook