Hopp til hovedinnhold

Astrup Fearnley-museet åpnet

– Her, ytterst på Tjuvholmen, er det reist et bygg som allerede lenge før ferdigstillelsen er blitt omtalt som Oslos nye signalbygg og Oslos nye ikonbygg, sa H.M. Dronningen Sonja i åpningstalen i ettermiddag.

27.09.2012

Det nye Astrup Fearnley-museet er tegnet av den italienske arkitekten Renzo Piano som kanskje er mest kjent for Centre Pompidou i Paris, ferdigstilt i 1977. Piano står bak flere spektakulære bygg over hele verden og regnes som en ledende spesialist på kulturbygg.

Maritimt preg

Piano skal ha uttrykt at det var vannet, lyset og øylandskapet i Oslofjorden som inspirerte ham til å tegne det nye museet som har et maritimt tilsnitt og kan minne om en seilbåt, der det lysende glasstaket utgjør seilet.

Noe av det unike ved bygget, er de vakre lokalene her inne som gir rom for store kunstopplevelser samtidig som de også gir oss anledning til å nyte lyset, himmelen og havet utenfor. I det man kommer inn, åpnes rommene for kunstverkene som her har funnet en enestående ramme. Byggverket, materialbruken, de nydelig avstemte rommene er med på å bygge opp under og forsterke selve kunstopplevelsen, sa Dronningen som på forhånd hadde fått en omvisning i museet med arkitekt Renzo Piano og direktør Gunnar B. Kvaran.

Kunst ut av lageret

Astrup Fearnley-museet er et privat samtidskunstmuseum som viser temporære utstillinger med norske og internasjonale kunstnere. Museet ble åpnet av Dronningen i 1993, og har etablert seg som en viktig institusjon for presentasjon av samtidskunst.

Museet holdt tidligere til i Kvadraturen i Oslo. I løpet av de 18 årene museet var virksomt i lokalene i Dronningens gate, befant store deler av Astrup Fearnley-samlingen seg på lager. Plassmangel gjorde det komplisert å vise store verk fra samlingen, og mesteparten av kunsten var derfor utilgjengelig for publikum. Med de nye lokalene vil museet få rundt 4200 kvadratmeter til disposisjon og vil kunne presentere større del av den faste samlingen og midlertidige utstillinger for publikum.

Nese for samtidskunst

Museet lanseres med åpningsutstillingen "To Be With Art Is All We Ask", en bred presentasjon av sentrale kunstnere fra Astrup Fearnley-samlingen som består av noen av verdens mest innovative samtidskunstnere som blant annet Anselm Kiefer, Andy Warhol, Damien Hirst, Sindy Sherman og Jeff Koons.

Museet har som mål å samle og vise i full bredde viktige verk av internasjonale samtidskunstnere, men også i dialog med den norske kunstscenen være til stede både i Oslo by og den internasjonale kunstverdenen.

Skulpturpark og badestrand

Selvaag og Aspelin Ramm vant i 2002 konkurransen om utbyggingen av Tjuvholmen med prosjektet «Utsyn».

Anlegget består i tillegg til museet som ble påbegynt i 2006 av blant annet kontorbygg, skulpturpark som åpnet i august i år, badestrand og sjøbad på den sydligste spissen av holmen. I tillegg er det laget et utsiktstårn, Tjuvtitten, med heis for publikum opp til 83 meters høyde. Renzo Piano har tegnet både skulpturparken og tårnet.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook