Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Yogyakarta

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen avsluttet i dag sitt offisielle besøk til Indonesia. De besøkte både universitetet Gadjah Mada og tempelanlegget Borobudur i sultanatet Yogyakarta – ansett som Indonesias kulturelle sentrum.

28.11.2012

Sultanatet er en indonesisk provins, men har en særskilt og delvis autonom status. Kronprinsparet startet sitt besøk i Yogyakarta i møte med Sri Sultan Hamengkubuwono X og Yogyakartas førstedame, Gusti Kanjeng Ratu Hemas.

Universitas Gadjah Mada

Universitetet Gadjah Mada er et av Indonesias største og mest prestisjefulle, med om lag 55 000 studenter. Norske universitet har hatt et samarbeid med Universitas Gadjah Mada helt siden 1992, noe som blant annet har gitt norske studenter og forskere gode muligheter for å studere her og knytte bånd til Indonesia.

I dag ble båndene ytterligere styrket gjennom signeringen av en norsk-indonesisk avtale om forskningssamarbeid innen makt, velferd og demokrati, og ved at rektorene ved Gadjah Mada og universitetene i Agder og Oslo signerte  intensjonsavtaler (Memorandums of Understanding ) om akademisk samarbeid.

Kronprins Haakon talte til elever og ansatte ved universitetet. Han framholdt viktigheten av samarbeidet som ble markert i dag, og fortalte om organisasjonen Global Dignity som også er etablert i Indonesia. Respekt for andre menneskers verdighet er grunnleggende for konstruktiv samhandling på tvers av nasjoner, religioner og kulturer:

Security and dignity are intertwined. By helping to preserve your dignity I am simultaneously enhancing my own security. Building bridges is not easy, nor risk free. But it is the only way of creating the future we want for the generations to come.

Borobudur

Et besøk til tempelkomplekset Borobudur avsluttet Kronprinsparets program i Indonesia.

Det fantastiske buddhist-tempelet er verdens største, og ble bygget mellom årene 750 og 840. Anlegget er bygget i tre lag, med en pyramidal base, terrasser og en monumental stupa på toppen. Ytterligere 72 stupaer – alle med en statue av Buddha – finnes rundt anlegget, og vegger og balustrader er dekorert med relieffer. UNESCO ga bistand til en omfattende restaurering av tempelet på 70-tallet, og i 1991 ble det innskrevet på verdensarvlisten.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fikk anledning til å bestige toppen av tempelet i dag.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook