Hopp til hovedinnhold

Forensisdagene 2013

H.K.H. Kronprinsen åpnet i dag Forensisdagene, jusstudentenes årlige foredragsuke ved Universitetet i Oslo. I Domus Bibliotheca snakket Kronprinsen særlig om sitt engasjement knyttet til FNs tusenårsmål.

11.03.2013

Bak Forensisdagene står studentunionen Congregatio Forensis. Foreningen ble opprettet i 2004 for jusstudenter med særlig interesse for næringsliv, børs og finans. Til uken inviteres foredragsholdere som kan belyse tema som ikke er så bredt behandlet i jusstudentenes pensumlitteratur.

Tusenårsmålene

Kronprins Haakon fortalte engasjerte jusstudenter om sine egne opplevelser, blant annet som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP. I sitt arbeid for UNDP har Kronprinsen engasjert seg spesielt i tusenårsmålene, der det overordnede målet er å utrydde ekstrem fattigdom og sult:

- Forskjellene er store i verden, men det er også veldig store framskritt. Vi beveger oss i riktig retning, sa Kronprinsen i dag.

Men det er viktig å komme bort fra en oss og dem-tankegang: 

- Vi må forandre måten vi tenker på når det gjelder utviklingsspørsmål. Vi snakker om temaene og viktige saker, men samtidig må vi ta med oss at dette er folk som deg og meg. At vi tenker litt mer på det som vår egen familie. (...) Selv om folk har veldig forskjellige utgangspunkt og lever forskjellige liv, så er jo drømmene og håpene mye de samme – og det binder oss sammen, sa Kronprinsen til studentene.


Kronprinsen ble utnevnt til goodwillambassadør i 2003, og har blant annet vært på feltbesøk til Haiti, Nepal, Botswana, Tanzania, Kambodsja, Sierra Leone, Guatemala, Burundi og Mongolia.


Engasjement gir bedre jurister

For å bli jurist må man ha jussen i orden - for å bli en god jurist kreves det mer, mener  Congregatio Forensis. Ved å tilby studentene foredrag om etikk, politikk, økonomi, kommunikasjon og internasjonale problemstillinger vil foreningen bidra til at studentene er bedre rustet til å delta i yrkeslivet senere.

Fakta

FNs tusenårsmål

I 2000 ble verdens land enige om felles mål for det globale arbeidet mot fattigdom. Åtte konkrete mål ble formulert.

Det overordnede målet – tusenårsmål nr. 1 – var å utrydde ekstrem fattigdom og sult. Delmålet satte et tall for målet, nemlig at man skulle halvere andelen mennesker som lever for under én dollar om dagen, fra 1990 til 2015.

De åtte tusenårsmålene var:

  1. Utrydde ekstrem fattigdom og sult
  2. Sikre grunnskoleutdanning til alle
  3. Styrke kvinners stilling
  4. Redusere barnedødeligheten
  5. Redusere svangerskapsrelatert dødelighet
  6. Stoppe spredning av hiv/aids, malaria og andre dødelige sykdommer
  7. Sikre miljømessig bærekraftig utvikling
  8. Bygge et globalt partnerskap for utvikling

Ved utløpet av 2015 var det oppnådd vesentlige framskritt på alle åtte områder, og verdenssamfunnet ble enige om 17 nye mål: Bærekraftsmålene. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook