Hopp til hovedinnhold

Abelprisen 2013

I dag overrakte Hans Majestet Kong Harald den prestisjetunge Abelprisen til den belgiske matematikeren Pierre Deligne. Deligne mottar prisen for sitt meget betydningsfulle bidrag til algebraisk geometri.

21.05.2013

Abelprisen deles ut for 11. gang i år, og tradisjonen tro ble overrekkelsesseremonien holdt i Universitetets Aula i Oslo. Prisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Pierre Deligne mottar prisen for sitt meget betydningsfulle bidrag til algebraisk geometri, og for disse bidragenes gjennomgripende innflytelse på tallteori, representasjonsteori og relaterte felt.

Abelkomiteen uttaler: "Delignes kraftfulle begreper, ideer, resultater og metoder vil fortsette å ha stor betydning for utviklingen av algebraisk geometri og for matematikken generelt."

I formiddag tok Kongen i mot prisvinneren i audiens på Slottet.

Abelbanketten

I kveld holdes det bankett på Akershus Slott til ære for Pierre Deligne. Kongen vil være til stede under middagen, og det er kunnskapsminister Kristin Halvorsen som er vert.

I morgen vil Abelprisvinneren holde sin prisforelesning på Universitetet i Oslo. Han vil også være æresgjest når Anne-Mari Jensen mottar Holmboeprisen på Oslo katedralskole.

Om Abelprisen

Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel som i løpet av sitt korte liv utviklet flere teorier som skulle bli helt avgjørende for utviklingen av faget.

Abel døde av tuberkulose i 1829, før han hadde fylt 27 år.Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook