Hopp til hovedinnhold

Grenseløse grønnsaker og urter

– Jeg vil gjerne takke Det norske hageselskap for en original, spennende og inspirerende gave i anledning min 75-årsdag, sa H.M. Dronning Sonja i sin tale under besøket til Plantebørsen på Hønefoss tirsdag.

28.05.2013

Dronningen fikk prosjektet «Grenseløse grønnsaker og urter» i gave fra Det norske hageselskap, som hun er beskytter for. Tirsdag var hun til stede på åpningsarrangementet for prosjektet som handler om møter mellom ulike mennesker, mat og kulturer.

I følge Hageselskapet var det Dronning Sonjas engasjement for minoritetskvinners situasjon i Norge som inspirerte til prosjektet og gaven. Prosjektet setter fokus på minoritetskvinners kunnskap om grønnsakdyrking og matlaging av eksotiske retter fra eget hjemland.

– Gaven er jo også meget nyttig. Nå kan vi i vårt land lære å dyrke og drive frem eksotiske grønnsaker og urter som jo kan berike vår egen mattradisjon, ja, til og med vår livsstil. Dette er veldig positivt, sa Dronningen.

Møtte kvinnene på Slottet

Kjernegruppen i prosjektet består av fem kvinner valgt ut av Det norske hageselskap i samarbeid med selskapet Seema. Dronning Sonja møtte kvinnene i audiens på Slottet fem dager tidligere og fikk da høre deres egne historier og erfaringer.

Dronning Sonja ble mottatt utenfor Plantebørsen av Mira Singh på seks år som overrakte Dronningen en urtebukett. Hageselskapets direktør orienterte om prosjektet «Grenseløse grønnsaker og urter» og Loveleen Rihel Brenna, daglig leder for Seema, delte sine tanker om integrering. Etter et foredrag ved sivilagronom Sølvi Svendsen fikk Dronningen anledning til å møte kvinnene igjen, og å smake på de forskjellige hjemmelagde rettene.

Reiser landet rundt

Gjennom prosjektet ønsker Hageselskapet å høste av kvinnenes kunnskap og erfaring om dyrking og bruk av eksotiske grønnsaker i Norge. Samtidig synliggjøres hvilke ressurser kvinner med minoritetsbakgrunn besitter på området, og hvordan deres kompetanse kan tilføre varige verdier i det norske samfunn.

Kvinnene har fått opplæring gjennom Seemas kompetanseprogram og skal reise rundt i landets fylker de neste årene.

Prosjektet har resultert i boken «Grenseløse grønnsaker og urter» med oppskrifter og historier til mange kvinner med bakgrunn fra forskjellige land.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook