Hopp til hovedinnhold

Hedret Camilla Collett

I dag ble stemmerettsjubileet markert med en monolog om Camilla Collett i Slottskapellet. H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsessen var til stede. Etter monologen la Dronning Sonja blomster ved statuen av Camilla Collett i Slottsparken.

12.06.2013

Det var Kirkerådet og Eidsvoll 1814 som sto bak arrangementet, i samarbeid med Åpent slott. 

Hvem var du, Camilla Collett?

Monologen som ble framført i Slottskapellet i dag starter med et hjertesukk fra en kvinne definert gjennom mennene hun hadde relasjoner til - søster til Wergeland, forelsket i Welhaven... Men hvem var kvinnen selv? Hvem var mennesket Camilla Collett? Dette forsøker monologen å gi svar på.

Camilla Collett betegnes ofte som Norges første feminist. Sammen med Fredrikke Marie Qvam, Gina Krog og Fernanda Nissen, er hun en av "de fire store" som Stemmerettskomiteen har valgt å hedre spesielt i år. Hun var en viktig forfatter og en sentral stemme i kampen for kvinners rettigheter og likeverd.

Kirkerådet inviterte dramatiker Trine Vollan til å skrive stykket som ble fremført av skuespiller Marianne Mørk Larsen i dag. Monologen er produsert med tanke på Den kulturelle skolesekken og hadde premiere i Eidsvoll kirke 8. mars.

Blomster

Etter forestillingen fortsatte arrangementet ved Camilla Collett-statuen i Slottsparken, der Dronningen la ned blomster.

Biskop Solveig Fiske talte, og skuespiller Hildegunn Risse leste diktet «Camilla Collett» skrevet av lyrikeren Åse Marie Nesse og inspirert av nettopp denne statuen i parken.

"Du frys i dine sjal, Camilla Collett", starter diktet, som slutter med "Du frys på din sokkel, ennå, er ikke istida slutt?"

I kapellet i dag spurte "Camilla Collett" Tenk om jeg hadde levd i dag. Hva hadde jeg gjort? Monologen overlot til publikum å finne svaret.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook