Hopp til hovedinnhold

Galleri Dronning Joséphine

Nå åpner Galleri Dronning Joséphine på Oscarshall. Hennes Majestet Dronningen viste selv pressen omkring på galleriet i ettermiddag, der Dronningens egne bilder er en del av galleriets første utstilling.

13.06.2013

Dronning Sonja stiller ut sammen med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. De tre har samarbeidet om utstillingen Tre reiser – tre landskap, som nå altså vises på Galleri Joséphine. Sammen har de også etablert Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend som har til formål å stimulere papirbasert kunst.  Stipendet skal deles ut hvert annet år, og den første tildelingen fant sted i 2012. Prisen tilfalt den finske kunstneren Tiina Kivinen – og Kivinen er fjerde av utstillerne på galleriet i sommer.

I dag var alle fire til stede under åpningen av utstillingen – og av galleriet som huser den. Oslos ordfører, Fabian Stang, deltok også under åpningen, og der han snakket om Oscarshalls betydning som Oslos nye turistattraksjon.  

En trapp ned fra bildegalleriet, befinner «Hvelvet» seg. Her finnes plansjer som viser kunstnerne i arbeid og som forteller mer om prosessene som ligger bak. Galleriet er plassert i det som en gang var kjøkkenbygningen til Oscarshall.  

Hvorfor Dronning Joséphine?

Oscarshall sto ferdig i 1852, bygget på oppdrag av Kong Oscar I, og oppkalt etter ham. Men det var ikke bare kongen som var engasjert i byggingen – også dronningen, Joséphine, var sterkt involvert i prosjektet. Så involvert at noen har hevdet det lille slottet heller burde vært oppkalt etter henne.

Mange norske kunstnere og håndverkere fikk oppdrag med utsmykking og innredning av Oscarshall – navn som Joachim Frich, Adolph Tidemand og Hans Gude er blant dem. Kong Oscar og Dronning Joséphine var i det hele tatt svært kunstinteresserte, og det var de som la grunnlaget for den fine samlingen av eldre norsk kunst som finnes på Det kongelige slott i dag.

Omvisninger

Utstillingene i Galleri Dronning Joséphine er en del av publikumstilbudet ved Oscarshall. Alle som besøker lystslottet kan også besøke galleriet. Billetter kjøpes på stedet.

Nytt av sesongen er også en liten kafé. Den ligger i samme bygg som galleriet, og har sitteplasser både ute og inne. Kaféen er åpen i helgene – lørdag og søndag – og drives i samarbeid med Folkemuseet.

I åpningstiden – mellom 11.00 og 17.00 – er parken omkring Oscarshall åpen for alle som ønsker å spasere der. Det er ikke nødvendig med billett for å besøke parkanlegget.Fakta

Oscarshall på Facebook

Oscarshall har sin egen side på Facebook. Her finner du informasjon om lystslottet, omvisninger, konserter, utstillinger og andre arrangementer.

Siden kan passe for den som er interessert i arkitektur, kunst, kultur og historie. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook