Hopp til hovedinnhold

Kongen i Hobøl og Våler

- Mye flott ungdom, konkluderte Hans Majestet Kong Harald i dag etter sitt første besøk til Østfoldkommunene Hobøl og Våler. Kongen fikk oppleve to kommuner med et bredt tilbud til barn og unge.

04.09.2013

Besøket startet i Hobøl, der ordfører Håvard Wennevold Osflaten ønsket Kongen velkommen til kommunen og til Tomter idrettspark, som var første stopp på programmet.

Idrettsglede

Kong Harald fikk en omvisning i hoppanlegget i parken. Flere unge hoppere fra Tomter hoppteam i Hobøl Idrettslag satte utfor i plastbakken mens Kongen så på.

Fra hoppbakken gikk turen videre til skråningen der Hobøl Trial holdt oppvisning, og til kunstgressbanen der Hobøl Drill og turngruppa viste seg fram. Kongen fikk også møte elever fra Tomter og Knapstad barne- og ungdomsskole som hadde aktivitetsdag i idrettsparken i dag.

Tomter idrettspark eies av Hobøl Idrettslag og all drift og vedlikehold utføres av idrettslaget - i all hovedsak på frivillig basis.

Ved Hobøls tusenårssted

Så reiste Kong Harald videre til Vestre Bråte bygdetun, som er Hobøls tusenårssted. Gården er en av de eldste i Østfold, og ligger i et område med kulturminner helt tilbake til yngre steinalder. I hagen syd for bygningen er det gravd ned et metallskrin med tegninger fra skole- og barnehagebarn som har fortalt hvordan det var å være barn i Hobøl i 1999 og hvilke ønsker de har. Skrinet skal ikke åpnes før i 2100. 

Stedet er markert med en stor helle, og i nærheten av dette stedet ga Kongen sin signatur i dag - for overføring til en stein av Hobølgranitt.

Aktivitetsløype

Under besøket til bygdetunet ble Kongen også fulgt rundt i en aktivitetsløype bestående av tolv poster. På de ulike postene møtte Kong Harald både den lokale turistforeningen, 4H, Tomter speidergruppe, orienteringsklubben, bygdekvinnelaget, elever fra Ringvoll skole og barnehagebarn fra Ringvoll barnehage. Kongen så en smoothiesykkel, fuglekassesnekring, svelesteking og ulike orienteringsmetoder, og dertil smake på nystekt brød. 

Det ble også anledning til å besøke en speiderleir, der Kongen fikk smake på grillet abbor tilberedt på speidervis.

Gøy på landet

Fra Hobøl gikk reisen videre til Bergtunet - bygdetunet i Våler -  der ordfører Reidar Kaabel ønsket Kongen velkommen. Alle barnehagebarna i Våler var med og tok i mot Kong Harald med sangen "Gøy på landet". Den eldre generasjonen var også representert, ved Torger Magnussen som bor på Våler sykehjem.

På en platting i friluft fikk Kongen og representanter for Vålers organisasjonsliv servert kortreist mat. Kjøkkensjef Brith Bakken tilberedte lunsjen basert på lokale og regionale råvarer og bunadskledde bygdekvinner serverte. Etter måltidet plantet Kong Harald ei eik på Bergtunet, og den vil få navnet "Konge-eika"

Hundre barnehagebarn sang da Kong Harald reiste videre, med "Er du veldig glad, og vet det...".

"Slaget på Stanger"

Ved Svinndal kirke sang 600 skolebarn med kor Vålersangen, før en dramatisering av "Slaget på Stanger" fra 1168 ble fremført for Kongen. Denne smakebiten på en historisk hendelse fra Våler ble fremført av lokale amatørskuespillere og avsluttet med at alle barna og koret sang Kongesangen.


Besøket ble avsluttet i Svinndal sentrum, der Kong Harald ble kjørt ned miljøgaten i en åpen veteranbil. Kommunens tre musikkorps spilte i front av prosesjonen. Jenter fra Svinndal skole viste "Elgdansen", før alle sang “Adjøsangen fra Våler” etter melodien til "Kanskje kommer kongen".

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook