Hopp til hovedinnhold

Møtte flomrammede i Kvam

I dag besøkte Hans Majestet Kongen Kvam i Gudbrandsdalen, hvor 250 personer ble evakuert og flere hus totalt ødelagt 22. mai i år. Kong Harald møtte flere familier som hadde mistet hjemmene sine i flommen.

06.09.2013

Flommen medførte store behov for opprydning, reparasjon og sikringstiltak. Både ordføreren i Nord-Fron, Olav Røssu, og fylkesmann Kristin Hille Valla ledsaget Kongen under besøket.

Mistet hjemmene sine

Kongen startet sitt besøk i Kvam på Brende gård. Her bor Agnes og Einar Moen, som ble rammet av flommen også i 2011. Den gangen ble huset og verkstedet deres ødelagt. I vår gikk både hovedhuset og fjøset tapt, og fortsatt drift av gården er usikker.

Kong Harald møtte også Monica Brandvold, som skal bygge opp huset sitt igjen. Hun er urolig for hva som kan skje før elven er sikret.

Mot sentrum av det flomrammede boligfeltet møtte Kongen Thomas Solberg og Kirsten Svean med sønnen Odin (10). Kjelleren deres ble ødelagt under flommen i 2011, og Odin som hadde rommet sitt i kjelleren, mistet alle lekene sine. I år ble huset totalskadet.

Reddet naboenes hus

Torbjørn Klevstadlien er lastebilsjåfør og flomnatten i mai kjørte han stein til arbeidet med å demme opp elva. Han passerte sitt eget hus flere ganger i timen, og hver gang så han hjemmet bli stadig mer ødelagt. Likevel fortsatte han arbeidet med å berge andres hus.

Det er andre gangen Klevstadlien har mistet huset sitt. I dag kunne han fortelle Kong Harald at han har fått ny tomt av stat og kommune, og vil bygge hus der. 

Sikring og nytt boligfelt

Også nabofamiliene til dem Kongen møtte i dag mistet husene sine. De vil ikke bli satt i stand før det er gjennomført sikringstiltak i elven. Det er beregnet å ta tre år før alt er klart, og inntil da vil det være forbudt å bygge nye hus i dette området.

Flere av familiene har fått plass i et nytt boligfelt og vil bygge der heller enn å gjenreise på gammel tomt.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook