Hopp til hovedinnhold

Kongen besøkte Svalbard

Hans Majestet Kongen gjennomførte en reise til de østlige delene av Svalbard 19. til 22. august. Kongen har lenge hatt et ønske om å få besøke denne delen av øygruppen for å få en nærmere kunnskap om de miljømessige utfordringene.

20.09.2013


Sysselmannen ledsaget Kongen under besøket.


Miljøfokus

Kong Harald gikk om bord i MS «Nordsyssel» den 19. august og skipet seilte langs østkysten av Svalbard. Underveis gjorde skipet blant annet stopp ved Kong Karls Land, Kvitøya, Rossøya og Kinnvika.

Kongen er opptatt av miljøspørsmål, og det er bakgrunnen for hans ønske om å bli bedre kjent med Svalbard og de utfordringer som man står overfor i Nordområdene. Dette var også motivasjonen da Kongen tidligere i år besøkte regnskogen i Amazonas.

Under Kongens besøk så man, foruten et rikt fugleliv, både hvalross og sel. Selskapet ble også oppsøkt av en nysgjerrig isbjørn.


Harald V Land

Kongen er gjort kjent med at Norsk Polarinstitutt ønsker å kalle opp et landområde på Svalbard etter ham. Området som i dag får Kongens navn, var ikke blant stedene Kongen besøkte i august.

Harald V Land er et område på om lag 6500 km2. Det er i all hovedsak dekket av en stor iskappe, og omfatter det meste av Austfonna. Dette er den største isbreen på Svalbard, og en av de største i Europa.

Navngivningen følger en tradisjon på Svalbard. Et område nordvest på Spitsbergen ble oppkalt etter Kong Haakon VII i 1915, og Olav V Land er navnet på det østligste området på den samme øya.

 

Kong Harald gjennomførte en reise til de østlige delene av Svalbard 19. - 22. august 2013. (Foto: Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook