Hopp til hovedinnhold

Holmenkollen kapell

I dag var Prinsesse Astrid, fru Ferner, til stede ved markeringen av Holmenkollen Kapells 100-årsjubileum. Kapellet ble bygget i 1903 og gjenreist etter brann i februar 1996.

29.09.2013

Kapellet ble brukt som bedehus fra 1903. Det var først fra 1913 det ble innviet til bruk for høymesse og seremonier som dåp, konfirmasjon, vigsel og bisettelse. Kapellet var ment som et tilbud til dem som ville ut i Nordmarka på tur - men også gjerne ville få med seg søndagsgudstjenesten.

Gjenreisning

Holmenkollen kapell ble påtent og brant ned til grunnen 23. august 1992. Når kapellet skulle bygges opp igjen, snakket man først om å reise et moderne bygg. En sterk opinion ønsket imidlertid en kirke som liknet mest mulig på den som var gått tapt.

Det nye kapellet ble bygget med gamle håndverksteknikker, i en stil inspirert av stavkirkene og med utskjæringer i dragestil. Innvendig tilfredsstiller kapellet likevel alle moderne krav, og omfatter både forsamlingssal, kjøkken og møterom i tillegg til selve kirkerommet. Det sto ferdig i februar 1996.

Jubileumsmarkering

Jubileet ble markert med konsert tirsdag 24. september, og med jubileumsgudstjeneste og kirkekaffe i dag. I tillegg til Prinsesse Astrid, fru Ferner, deltok også Ole Edvard Antonsen og Stig Utnem.  

Det blir også en markering 23. oktober: Da inviterer Holmenkollen kapells venneforening til en ekstra jubileumskonsert i kapellet.

Kongsseteren

Kongsseteren ligger like i nærheten av kapellet, og var en gave til Kong Haakon og Dronning Maud fra det norske folk i anledning Kongeparets kroning. Kongefamilien feirer ofte jul på Kongsseteren, og har tradisjon for å delta på gudstjeneste i Holmenkollen kapell 1. juledag.


Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook