Slottsplassen åpen igjen
Klokken 09.00 i dag gikk gjerdene ned og Slottsplassen var igjen åpen for alle. Plassen har fått nytt dekke og egen drenering, og de store problemene med rennende grus er en saga blott.
Det var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, Oslos ordfører Fabian Stang, Statsbyggs administrerende direktør Harald Nikolaisen og riksantikvar Jørn Holme som sammen løftet vekk det første gjerdet, nederst i Slottsbakken. Så fulgte straks gjerdene ved alle andre veier inn til plassen.
Garden tilbake på plass
I de fem månedene arbeidene har pågått har publikum vært utestengt fra Slottsplassen. Det har også Hans Majestet Kongens Garde vært. De har gjennomført sine vaktskifter utenfor Slottets nordre fløy og hatt sine vaktposter utenfor Slottsgården på Slottets bakside.
Med hornsignal og fanfare kunne gardistene igjen innta sine plasser på hver side av Slottets Hovedport.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner understrekte Slottsplassens store symbolkraft og hvor viktig det er at plassen har fått et slikt løft – både for de store anledninger, for Oslo by og de mange tusen som går over plassen hver eneste dag.
Bakgrunnen
Grusen på Slottsplassen hadde vært et problem «bestandig». Når det regnet, seg store mengder grus fra Slottsplassen nedover mot Frederiks gate. På veien fylte den sluk og la seg i Slottsbakken og gatene omkring. Selve plassen fikk hull og dype revner som var lite pene, og dessuten til hinder for syklister og fotgjengere. På tørre sommerdager var støv et stort problem.
Dette er gjort
- Gammel grus er fjernet
- Under grusen lå asfalt som inneholdt miljøfarlig PAH. Den er fjernet og sanert.
- Det er lagt et nytt, stabilt grusdekke over hele plassen
- Det er lagt ny drenering med et fordrøyningskammer som regulerer mengden vann som sendes ut i byens avløpsnett.
- Mindre justeringer i ytterkantene gjør plassen mer symmetrisk
Det nye toppdekket består av grus som er stabilisert med et gjennomsiktig bindemiddel. Bindemiddelet holder grusen på plass, samtidig som grusens farge og kornstørrelse er fullt synlig. Dermed beholder Slottsplassen sitt historiske utseende, samtidig som de store problemene med dagens dekke blir løst.
Arbeidet startet 21. mai 2013, og skulle stå ferdig i tide til Grunnlovsjubileet 17. mai 2014. På grunn av godt vær og iherdig innsats kunne plassen åpne allerede i dag, 24. oktober.
Stortingsmiddag i kveld
I kveld holder Deres Majesteter Kongen og Dronningen den tradisjonsrike middagen for Stortinget i Slottets store spisesal. Stortingsrepresentantene blir dermed de første som får anledning til å kjøre over den nye plassen i offisielt ærend.
Det var etter Stortingsmiddagen i fjor at prosjektet med fornying av Slottsplassen virkelig kom i gang. Arbeidene er gjennomført i regi av Statsbygg i samarbeid med Det kongelige hoff, Riksantikvaren og Oslo kommune.
Aktuelle saker
Gjestebud på Skaugum
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet holdt gjestebud på Skaugum med tema ung psykisk helse. Gjestebudet ble arrangert i samarbeid med Rådet for psykisk helse.
Åpning av Holmliaseminaret
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede ved åpningen av Holmliaseminaret 2024 i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Han møtte også 60 engasjerte ungdommer fra bydelen.