Hopp til hovedinnhold

Heder til Pelle-gruppa

Den 23. november 1944 ble fire tyske skip sprengt utenfor Akers Mek. i Oslo. Ytterligere to ble sprengt i Bjørvika. I dag var H.K.H. Kronprinsregenten til stede da motstandsfolkene i Pelle-gruppa fikk sitt monument på Aker brygge.

22.11.2013

Ragnar "Pelle" Sollie ledet Pelle-gruppa. Med hovedkvarter i en hytte på Krokskogen, sto de bak denne og 15 andre sabotasjeaksjoner mellom august 1944 og januar 1945. Det hele ble finansiert ved å rane Oslo Sporveiers lønningskontor. Flere av gruppens medlemmer ble arrestert og henrettet i februar-mars 1945.

De to gjenlevende medlemmene av Pelle-gruppa, Sverre Kokkin og Reidar Formo, var til stede under arrangementet i dag. Det var også omlag 800 etterkommere og familie av gruppens medlemmer.

Tilstelning i Rådhushallen

Det meste av arrangementet fant sted inne i Rådhushallen, der Oslos ordfører Fabian Stang og statssekretær Øystein Bø fra Forsvarsdepartementet talte. Ole B. Fausa fra Samlerhuset talte på vegne av Samlerhuset. De har finansiert både dette monumentet og statuen av Max Manus, som er plassert på Akershus festning.

Forsvarets stabsmusikk ga tonefølge til arrangementet, der det også ble delt ut minnemedaljer.

Smuglet dynamitt

Pelle-gruppa selv kom til orde gjennom Sverre Kokkin, som var medlem av Pelle-gruppa og lenge har arbeidet for at innsatsen gruppen la ned skulle få den anerkjennelsen den fortjener.

Kokkin fortalte om nervepirrende aksjoner og frykten for livene man risikerte - ikke bare eget, men også familie og venner ble satt i fare gjennom den farlige virksomheten.

Dynamitten brukt til å sabotere skipene stjal de på Hønefoss og fraktet til Oslo - først på sykkel, siden på lastebil. Den store aksjonen ved Aker og Nyland mekaniske verksteder ble utført med hjelp av arbeiderne på verftene, som fikk opplæring i sprengningsteknikk. De smuglet dynamitt i matboksene sine, og lagret den under en av båtene.

Aksjonen, som ødela seks skip og en kran, regnes som en av de aller største sabotasjeaksjonene i Norge under annen verdenskrig.

Avduking

Selve avdukingen fant sted ute på Aker Brygge og streamet live inn i hallen der alle kunne følge med. Mange besøkte statuen etter at arrangementet inne i rådhuset var over, og Sverre Kokkin avsluttet det hele med å legge ned krans ved det nye monumentet.

Monumentet er laget av billedhuggeren Kirsten Kokkin. Hun er datter av Sverre Kokkin, og har også laget statuen av Kronprinsesse Märtha som står ved Gardevaktstuen utenfor Slottet.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook