Hopp til hovedinnhold

Vismennenes dag 2014

I dag var Kronprinsparet for tredje år på rad vertskap for Vismennenes dag på Skaugum i Asker. Arrangementet samlet om lag sytti unge ledere til diskusjon om årets tema: Visdom og multikulturalisme.

09.01.2014

Den norske befolkning har endret seg markant de siste tiårene, og torsdagens seminar drøftet hvilke muligheter og utfordringer dette innebærer for norske ledere. Gjennom forelesninger, gruppediskusjoner, teaterstykker og paneldebatter fordypet de unge lederne seg i tematikken.

Opprinnelsen

Trettende dag jul er vismennenes dag. Tidligere hadde denne dagen stor betydning. Dagen handlet om lederskap og verdighet. Legenden forteller at de hellige tre konger kom fra ulike verdens hjørner og representerte menneskets tre aldre. De var stjernetydere, forskere og herskere. Men, de vant verken berømmelse eller makt. De vant visdom og verdighet gjennom ydmykhet.

Kardemomme by

Tidlig i dag kunne Kronprinsessen og Kronprinsen ønske sytti engasjerte morgenfugler velkommen til Skaugum, og en dag hvor de store, og kanskje også vanskelige, spørsmålene skulle diskuteres. Kjetil Eikeset innledet ved å snakke om Kardemomme bys multikulturelle ideal, hvor dagen ble satt i kontekst. Skuespiller Svein Tindberg satte likhetstegn mellom de tre religionene kristendom, islam og jødedom ved en miniforestilling av ”Abrahams barn” – som i disse dager har sine siste visninger på Det Norske Teatret.

Teatersport i stallen

Etter lunsj var det på med jakker og lue og inn i stallen, hvor Kim Haugen og Torbjørn Harr ved hjelp av teatersport viste deltakerne viktigheten av å spille hverandre gode. Lars Østby fra Statistisk sentralbyrå la opp til diskusjon foran peisen da han viste fakta om innvandring og vårt flerkulturelle samfunn.

Kronprinsen fasiliterte deretter en debatt om tema, hvor paneldeltakerne var: Anne Sender, tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfunn; Mina Adampour, medisinstudent og samfunnsdebattant; Kjetil Thorsen, grunnlegger av arkitektfirmaet Snøhetta; Laxmi Akkaraju, Vice President Global Solutions i Evry; Kadafi Zaman, TV2-reporter og Guleed Abdi, Forfatter av ”Den nye norsken”.

Aspektene ved årets tema var valgt ut i samarbeid med ledelseskonsulentene Beowulf & Earendel AS.

 

Fakta

Vismennenes dag

Trettende dag jul er vismennenes dag. Tidligere hadde denne dagen stor betydning. Dagen handlet om lederskap og verdighet.

Legenden forteller at de hellige tre konger kom fra ulike verdens hjørner og representerte menneskets tre aldre. De var stjernetydere, forskere og herskere. Men, de vant verken berømmelse eller makt. De vant visdom og verdighet gjennom ydmykhet.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook