Hopp til hovedinnhold

Grunnlovsutstilling på Folkemuseet

I ettermiddag åpnet Hennes Majestet Dronningen utstillingen "1814 – Spillet om Danmark og Norge", ved Folkemuseet på Bygdøy. Det er på dagen 200 år siden Danmark ble tvunget til å gi fra seg Norge.

14.01.2014

Den 14. januar 1814, ved freden i Kiel, ble Kong Frederik VI av Danmark tvunget til å gi fra seg Norge til Kongen av Sverige. Norge nektet å godta dette. Når den danske kongen hadde frasagt seg landet, hadde suvereniteten gått over til det norske folk, hevdet Norge, og ville bestemme veien videre selv.

Dette var det første trekket i det storpolitiske spillet om Norge i 1814. I samarbeid med Det Nationalhistoriske Museum Frederiksborg Slot i Danmark har Norsk Folkemuseum valgt denne datoen for åpningen av jubileumsutstillingen «1814 – Spillet om Danmark og Norge», ved Folkemuseet på Bygdøy.

Mirakelåret 1814

Dronning Sonja åpnet i dag utstillingen som forklarer årsakene til, og følgene av, begivenhetene i «mirakelåret» 1814.  En unik kavalkade bestående av nærmere 300 gjenstander forteller historien både fra et nasjonalt og et internasjonalt perspektiv, og man blir kjent med de ulike aktørene i spillet om Norge og Danmark.

Taler og omvisning

Etter taler ved direktør Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas; den danske ambassadøren, Torben Brylle; direktør for Det Nationalhistoriske museum ved Fredriksborg Slot, Mette Skougaard og utstillingsansvarlig Monica Mørch, kunne Dronningen erklære «1814 – Spillet om Danmark og Norge» for åpnet. De oppmøtte fikk deretter en omvisning i jubileumsutstillingen.

Første gang i Norge

Flere objekter, som salvingsdrakten til Christian VII, Jens Bull Kiellands uniform, og en rekke storslåtte malerier, blir vist frem for første gang i Norge.

«1814 – Spillet om Danmark og Norge» er Folkemuseets største og viktigste bidrag til jubileumsåret 2014. Utstillingen vises fra 15. januar og ut juli 2014.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook