Hopp til hovedinnhold

Feiret nytt universitet

Hans Majestet Kong Harald var i dag til stede ved feiringen av landets yngste universitet - resultatet av at store og viktige fagmiljøer innen miljø- og biovitenskap nå er samorganisert.

16.01.2014

Det er Norges veterinærhøgskole på Adamstuen i Oslo og Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås (den tidligere Norges landbrukshøgskole), som nå er slått sammen til én organisatorisk enhet. Det nye navnet er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Om fem år vil de også også bli samlokalisert gjennom et nytt veterinærbygg på Ås.

- Vårt faglige mangfold er vår styrke, sier rektor Mari Sundli Tveit, som vil dyrke frem fagmiljøer som både er gode hver for seg og sterke sammen.

Feiret med fyrverkeri

Etter en fanfare av Edvin Østergaard, kunne dagens konferansier, Haddy N'jie, ønske velkommen til åpningen. Styreleder Siri Hatlen, som siden 2012 har ledet arbeidet med fusjonen, overrakte rektor Tveit det nye rektorkjedet, før kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen holdt tale.

Åpningen inneholdt et bredt spekter av taler og kunstneriske innslag. Avslutningsvis fikk Kong Harald og alle de oppmøtte se fyrverkeri med universitetets nye logo.

Følge av stortingsvedtak

Stortingsvedtaket om flytting og sammenslåing av Norges veterinærhøgskole og Universitet for miljø- og biovitenskap til ett universitet kom i 2008. Den organisatoriske sammenslåingen er nå realisert med felles styre og ledelse på plass fra 1. januar. Halvor Hektoen er valgt som prorektor. Han kommer fra stillingen som prorektor ved Norges veterinærhøgskole.

Det nye universitetet har 1700 ansatte og 5100 studenter. Universitetet er forventet å ha en årlig omsetning på 1,5 milliarder kroner.

Globale utfordringer

Hva skal vi leve av i framtiden? Her er det studier og forskningsmiljø som kan bidra:

–  Globale utfordringer innen klima- og energiforsyning, miljø, helse, veterinærmedisin, trygg og sikker mat, innen teknologi og fornybare løsninger, bruk og vern av arealer og naturressurser, og utvikling av en bærekraftig bioøkonomi, krever økt innsats. NMBU er godt rustet til å gi verdifulle bidrag til dette, sier rektor Mari Sundli Tveit.

Lange tradisjoner

Veien mot NMBU begynte med etableringen av den Den høiere Landbrugsskole paa Aas i 1859. I 1897 ble navnet endret til Norges landbrukshøgskole. Norges veterinærhøgskole ble opprettet i 1936. I 2005 fikk høgskolen på Ås universitetsstatus, og endret navn til Universitet for miljø- og biovitenskap. Med sammenslåingen i 2014, fikk vi så NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook