Hopp til hovedinnhold

Minnet Holocaust

I dag var Hans Majestet Kongen til stede ved markeringen av Den internasjonale holocaustdagen. Markeringen fant sted på Akershuskaia, der minnesmerket over deporterte norske jøder er reist.

27.01.2014

Den 27. januar 1945 nådde sovjetiske tropper fram til konsentrasjonsleiren Auschwitz og befridde de rundt 7000 fangene som fortsatt satt i leiren. Da FNs generalforsamling i 2005 vedtok å opprette Den internasjonale holocaustdagen, valgte de denne datoen for den årlige markeringen.

Gjennom den såkalte 27. januar-resolusjonen tok FNs medlemsland enstemmig avstand fra noen form for fornektelse av holocaust som en historisk realitet. Uten reservasjon tas det avstand fra provokasjoner, trakassering eller vold mot personer eller samfunn på grunnlag av religiøs eller etnisk bakgrunn. 

Taler ved minnesmerket

I år er det niende gang Holocaustdagen markeres. I Oslo skjer markeringen på Akershuskaia. Det var herfra norske jøder ble deportert under 2. verdenskrig, og minnesmerket over dem er reist her.

Markeringen åpnet med sang og gitarspill ved Raya og Aleco. Guri Hjeltnes, direktør ved senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, talte, og seks jødiske skolebarn tente fakler og leste korte tekster. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var hovedtaler under arrangementet.

Bred markering

Det ble også holdt flere appeller i dag. Natalina Jansen representerte romfolket i sin appell. Arne Lein, forbundsleder i Norges Handikapforbund snakket på vegne av funksjonshemmede, og Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile, holdt appell for homofiles rettigheter. Tommy Kristiansen gav en kort introduksjon og orientering om Romanifolket, Bernt H. Lund om politiske fanger, og forstander av Det Mosaiske Trossamfunn Ervin Kohn orienterte om norske jøder i dag. Avslutningsvis sang kantor Reuven Sternlieb fra Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

Dødsmarsjene

Da Den røde armé befridde fangene i Auschwitz 27. januar 1945, var det for sent for mange. De andre fangene som stadig var i live, var i midten av januar blitt tvunget til å marsjere vestover mot Tyskland. Mange omkom underveis, noe som har ga opphav til navnet "Dødsmarsjene".

Auschwitz-Birkenau i det sørøstlige Polen var den største konsentrasjonsleiren under 2. verdenskrig. Fra mars 1942 fungerte leiren som en ren utryddelsesleir.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook