Hopp til hovedinnhold

Magasin for leselyst og kunnskap

H.K.H. Kronprinsessen var til stede da årets utgave av Faktafyk ble lansert i dag. Sakprosa er nøkkelen til vårt samfunnsliv, mener Foreningen !les, som håper magasinet vil fremme ungdoms leselyst.

05.02.2014

Faktafyk er et sakprosamagasin for ungdomskoleungdom, redigert og utgitt av Foreningen !les. Magasinet er et svar på den økende etterspørselen etter fersk sakprosa i skolen. Finansiert av Utdanningsdirektoratet, deles Faktafyk ut gratis til elever på 9. trinn. I år har 125 000 elever fått hvert sitt eksemplar.

Litteratur som nøkkel

Om skjønnlitteraturen blir det ofte sagt at den virker formende på identiteten. Du kan speile deg i den, få mot av den og drømme deg bort i den. Om skjønnlitteraturen er nøkkelen til ditt sjeleliv, er sakprosaen nøkkelen til ditt samfunnsliv. Og best blir det når disse to litterære hovedkategoriene får utfylle hverandre. Det betyr at elevene bør lese litteratur fra begge kategorier, skriver Foreningen !les.

Lansering

I dag ønsket Heidi Marie Westrem velkommen til lanseringen, og leste utdrag fra magasinet. Daglig leder i Foreningen !Les, Wanda Voldner, fortalte om Faktafyk, og innledet dialog med ungdomsskoleelevene som har bidratt til magasinet. Mathias Weseth intervjuet Kronprinsesse Mette-Marit om hennes lesevaner og preferanser. Karoline Fægri, som har bidratt i Faktafyk, holdt et foredrag om bakterier.

Variert innhold

Faktafyk inneholder ulike sakprosasjangre. Her finnes intervjuer, reportasjer og artikler, forbrukertest, anmeldelser og utdrag fra bøker. Mange av oppgavene i magasinet legger opp til at elevene skal øve seg i å kjenne igjen en sjanger - og samtidig se at sjangre kan løses på ulike måter.

I årets nummer kan man lese en lengre artikkel om tre unggutter som la ut på biltur til Hollywood gjennom Russland med et filmmanus i bagasjen. Faktafyk har intervjuet Norges nye pop-håp, Kid Astray, fotballtrener Tor Ole Skullerud og fantasyforfatter Alyson Noël. Magasinet inneholder også en sak om drivkraften for å krige i Afghanistan, i tillegg til bokomtaler, matoppskrifter og tips til hvordan man kan ta gode bilder på mobiltelefonen.

Ungdom involvert

Redaksjonsrådet til Faktafyk har bestått av fire ungdommer fra tre forskjellige ungdomsskoler i Oslo. De har hatt en finger med i spillet når det gjelder både temavalg og utforming. Sakprosaen gir kunnskap, den fremmer kommunikasjon og er dialogisk. Elever må trenes opp i å argumentere muntlig og skriftlig, øve seg i å bli bevisst det de leser, og bli kildekritiske. Slik skapes ny kunnskap.



Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook