Hopp til hovedinnhold

Festgudstjeneste for Grunnloven

I dag deltar H.K.H. Kronprinsregenten ved festgudstjenesten i Oslo Domkirke. Kirker landet over markerer Grunnlovens 200-årsjubileum med bønnedag for land og folk. Kirkene var sentrale da Eidsvollsmennene skulle velges i 1814.

23.02.2014

Stortingspresident Olemic Thommessen og representanter fra Stortinget, Regjeringen og det offentlige Norge er med i markeringen, som er lagt på søndagen som falt nærmest datoen for bededagsgudstjenesten i 1814.

Biskop Ole Christian Kvarme vil holde dagens preken, der teksten er den samme som i gudstjenesten for 200 år siden. Gudstjenesten overføres direkte i NRK P1.

Valglokaler i 1814

I februar 1814 meddelte Prins Christian Frederik landets biskoper at alle menigheter skulle samles i kirkene til en ekstraordinær bededag 25. februar, og holde første runde med valg av representanter til Riksforsamlingen på Eidsvoll. Riksforsamlingen skulle tre sammen 10. april for å utarbeide en ny grunnlov. De som ble valgt fikk med seg signerte fullmakter.

Fullmaktene til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 er opptatt i Unescos register over Norges dokumentarv.

Avduker reproduksjon

Omkring 180 av de omlag 300 kirkene hvor det ble holdt valg står den dag i dag. De var våre første valglokaler, sier riksantikvar Jørn Holme, og forteller at disse valgkirkene nå får hvert sitt emaljeskilt som forteller at kirken var åsted for valget i 1814  

Oslo Domkirke (den gang Vår Frelsers Kirke) var en av valgkirkene den gangen. Før gudstjenesten avduker Stortingspresident Olemic Thommessen en plakett og en reproduksjon av den originale fullmakten fra 1814, sammen med riksantikvar Jørn Holme og riksarkivar Ivar Fonnes.

   

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook