Hopp til hovedinnhold

Te på Slottet

I dag inviterte Hennes Majestet Dronningen til te på Det kongelige slott. Gjestene var kvinner med minoritetsbakgrunn, som Dronningen møtte ved forskjellige anledninger i fjor.

06.03.2014

Under teselskapet stiftet Dronningen nærmere bekjentskap med kvinnene og det arbeidet de gjør for økt integrering i det norske samfunnet.

De drøyt 20 gjestene har bakgrunn fra en rekke land. Her var kvinner fra Afghanistan og Pakistan, Iran og Irak, Mali og Somailia, India, Tyrkia og Tunisia. Serveringen fant sted i Slottets Daglige spisesal, der alle kvinnene var samlet til samtale rundt samme bord. På menyen sto også matretter fra «Grenseløse grønnsaker og urter».

Møter gjennom året

Dronning Sonja har møtt kvinnene tidligere, gjennom noen av sine besøk i året som var.

Quo Vadis?

Quo Vadis? er et vekst- og produksjonssenter for innvandrere - kvinner og menn som ikke har hatt mulighet til skolegang i hjemlandet. Skolen har i dag omtrent 500 elever, og i oktober åpnet Dronningen Sonja deres nye senter. I løpet av de 22 årene Quo Vadis? har eksistert, har mange hundre kvinner lært å lese og skrive, blitt kvalifisert og gått ut i lønnet arbeid.

Grenseløse grønnsaker og urter

Gjennom prosjektet Grenseløse grønnsaker og urter ønsker Hageselskapet å høste av innvandrerkvinners kunnskap og erfaring om dyrking og bruk av eksotiske grønnsaker i Norge. Samtidig blir det tydelig hvilke ressurser kvinner med minoritetsbakgrunn besitter på området, og hvordan deres kompetanse kan tilføre varige verdier i det norske samfunn.

Dronningen fikk prosjektet i gave fra Det norske hageselskap, og var selv til stede da åpningsarrangementet Plantebørsen gikk av stabelen på Hønefoss.

Flerkulturell kvinnedag

Da Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) markerte 8. mars og stemmerettsjubileet med Flerkulturell kvinnedag på Folketeateret, sto Dronning Sonja på talerstolen. Hun snakket om kampen for å bli hørt, om viktigheten av å bruke sin stemme - ikke bare ved valg, men på alle samfunnets arenaer.

 

Det var altså kvinner Dronningen møtte ved disse anledningene som var hennes gjester på Slottet i ettermiddag.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook