Hopp til hovedinnhold

Dronningen på Røros

Kulturarven sto i sentrum for Hennes Majestet Dronningen i dag. Det ble både vandring gjennom vernet verdensarv og et møte med sørsamisk språk og kultur. Dagen startet i Røros' vakre kirke.

14.03.2014

Den karakteristiske kirken på Røros sto ferdig i 1784 Til Guds Ære og Bergstadens Ziir (pryd). Det var kobberverket som bekostet byggingen, og det satte sitt preg på kirken: Verkets merke er å finne på alle fire sider av det hvitkalkede kirketårnet, og inne setter bergkorpsets faner og portretter av både malmfinner og verksdirektører preg på kirkerommet.

Kirken er Norges femte største - bygget for romme alle dem som var knyttet til bergverket den gangen kirken ble reist. På den gamle kirkegården ligger blant annet Bergstadens store forfatter, Johan Falkberget, begravet. 

I 2008 startet et omfattende restaureringsarbeid. Kirken ble gjenåpnet med festgudstjeneste 12. desember 2011, og i dag fikk Dronning Sonja en orientering om det store arbeidet som ble gjort. Det ble også anledning til å høre på noen av musikerne som øvet til Vinterfestspillene.

Vandring i verdensarven

Bergstaden står innskrevet på UNESCOs liste over verdensarven. Dronningen fikk en liten smakebit på vei fra kirken til Norsk Kulturminnefond i Bergmannsgata, mens Einar Aasen fortalte om utfordringer knyttet til det å bo midt i verdensarven. 

Vel framme hos Kulturminnefondet, fikk Dronning Sonja en orientering virksomheten, med vekt på restaureringsarbeidet i Røros bergstad. Selv om samtalen i dag i første rekke dreide seg om Røros, arbeider Kulturminnefondet med bevaring og formidling av verneverdige og fredede kulturminner over hele landet. 

Etter besøket fortsatte den guidede vandringen gjennom bergstadens historie.

Møte med sørsamisk kultur

Vandringen endte opp på Malmplassen, og her ventet slede trukket av reinsdyr på Dronningen. Med reinskinn og -fell for varmen, bar det ut av Røros i retning Brekken, hvor gårdsanlegget Rørosrein befinner seg. Eieren, Eva Nordfjell, og barn fra den sørsamiske barnehagen tok i mot Dronning Sonja da hun ankom. Barna hadde både sang og blomster til Dronningen.

Rørosrein driver både med reinsdyrhold, nedskjæring og kjøttforedling, salg av egne matprodukter og aktiviteter. Her kan man kjøre med rein, forsøke seg på lassokasting og lære mer om den sørsamiske kulturen. Foredrag og andre innendørsaktiviteter skjer i gamma, og hit ble Dronning Sonja ledsaget.

Dronningen fikk servert lokal lunsj, og innlegg og samtaler ledsaget måltidet. Eva Nordfjell fortalte om reindriftsnæringen, og ordfører Hans Vintervold om arbeidet med etableringen av Røros som samisk forvaltningskommune. Toini Bergstrøm fortalte om utfordringer rundt sørsamisk språkarbeid regionen. Sørsamisk språkopplæring og kvinners kår og særlige utfordringer var viktige tema rundt bordene.

Videre til Hamar

I ettermiddag reiser Dronningen videre til Hamar. I kveld åpner Hamars nye kulturhus, og Dronning Sonja vil være til stede under åpnings-showet.Under sitt besøk på Røros fikk Dronningen en omvisning i Røros kirke og vernede Røros sentrum, og besøkte Norsk Kulturminnefond og Rørosrein. Foto: Julie Alexandra Lie Pau, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook