Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet i Vietnam

Kronprinsparet er på offisielt besøk til Vietnam. DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen ankom Hanoi i går kveld, og i dag startet det offisielle besøket med velkomstseremoni ved Presidentpalasset.

19.03.2014

Besøket omfatter Hanoi, Hue og Ho Chi Minh-byen, og det Kronprinsessen beskrev som en reise gjennom Vietnams historie, kultur og imponerende økonomiske utvikling. En omfattende norsk næringslivsdelegasjon følger Kronprinsparet på reisen.

Velkomst

Kronprinsparet ble ønsket offisielt velkommen av Vietnams visepresident, H.E. fru Nguyen Thi Doan utenfor presidentpalasset i dag morges. Seremonien ble etterfulgt av samtaler med visepresidenten, og offisielle samtaler mellom den norske og den vietnamesiske delegasjonen.

Litteraturens tempel

Etter møtene besøkte Kronprinsen og Kronprinsessen Litteraturens tempel. Dette er ett av flere vietnamesiske tempel tilegnet den kinesiske filosofen Konfucius. Tempelet ble bygget i 1070 og viser hvilken vekt Vietnam har lagt på utdanning gjennom tusen år. Landets første universitet ble grunnlagt her i 1076.

Kronprinsparet fikk en omvisning på tempelområdet, som er bygget omkring fem påfølgende plasser, avsondret fra storbyen utenfor murene.

Næringslivslunsj

Det har vært en vesentlig vekst i den bilaterale handelen mellom Norge og Vietnam de siste årene, og det er potensial for ytterligere økning. Tidligere i dag ble det holdt næringslivsseminar innen vannkraft, maritim industri og offshore, og flere seminar og møter følger senere i besøket. Kronprinsparet deltok da vietnamesisk og norsk næringslivsdelegasjon møttes til lunsj.

Lunsjen fant sted i Historisk museum i Hanoi, og Kronprinsesse Mette-Marit holdt sin første tale for turen. Hun konkluderte avslutningsvis med at våre to land har felles interesser på en rekke områder:

 - In conclusion: Our two countries share a common interest within a wide range of bilateral and global issues. I therefore look forward to seeing our countries develop even closer cooperation in the years to come.


Senere på ettermiddagen møtte Kronprinsen og Kronprinsessen med Vietnams statsminister, H.E. herr Nguyen Tan Dung.  

Kveldens program

I kveld er Kronprinsen og Kronprinsessen visepresident Nguyen Thi Doans gjester ved en offisiell bankett i Hanoi.

Kvelden avsluttes med en vennskapskonsert i Operahuset. Bach og Mozart står på programmet, i tillegg til Vietnams Ngo Hoang Quan og vår egen Edvard Grieg. Verkene framføres av musikere fra Det vietnamesiske musikkakademiet og Barratt-Due musikkinstitutt, som begge deltar i det norsk-vietnamesiske kultursamarbeidet Transposition, som har pågått siden 2007.
 

 

Fakta

Fakta om Vietnam

Hovedstad: Hanoi
Største byer: Ho Chi Minh,  Hanoi og Hai Phong

Størrelse: 331 114 km² (Norge: 385 186 km²)
Befolkning 2011: ca 90 millioner
Offisielt språk: Vietnamesisk

Styresett: Sosialistisk republikk
Statsoverhode 2014: President Truong Tan Sang

Norge opprettet diplomatiske forbindelser med Vietnam 25. november 1971, og Norges ambassade i Hanoi ble innviet 10. september 1996. Norge har en åpen og god dialog med vietnamesiske myndigheter på ulike fagområder, og utenriks- og utviklingspolitiske spørsmål drøftes regelmessig.

Næringslivssamarbeidet er økende. Flere norske selskaper er etablert i Vietnam, særlig innenfor maritim sektor.

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook