Hopp til hovedinnhold

Norske prosjekter i Hue

Norske organisasjoner har vært engasjert i Vietnam i flere tiår. I dag besøkte Kronprinsparet tre prosjekter i Hue, som alle gir økt trygghet og ferdigheter til barn og unge.

20.03.2014

Men dagen startet i Hanoi, der Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen avla besøk hos Vietnams president, H.E. herr Truong Tan Sang. Presidenten ba Kronprinsparet overbringe hilsener til Kong Harald og Dronning Sonja, som avla statsbesøk til Vietnam i 2004.

Videre til Hue

Etter møtet med Presidenten, reiste Kronprinsparet videre til Hue. Byen regnes som Vietnams kulturhovedstad, og flere av byens templer, mausoleer og pagoder er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Ett av disse er byens Citadell, og hit dro Kronprinsen og Kronprinsessen for å møte representanter for de lokale myndighetene – the People’s Committee of Hue. Komiteens leder understrekte viktigheten av samarbeidet med norske organisasjoner gjennom flere tiår.

Feltbesøk

Norske organisasjoner har vært til stede i Hue i en årrekke. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Huong An Secondary School i ettermiddag, og prosjekter drevet av Kirkens nødhjelp, Norsk folkehjelp og Football for all.

Detonerte klasebombe

I 2011 gikk inntektene fra TV-aksjonen til Norsk folkehjelps viktige arbeid med rydding av miner. Kronprins Haakon var beskytter for aksjonen, og i dag kunne han og Kronprinsessen se hva noen av midlene er brukt til.

Kronprinsparet fikk en orientering om arbeidet Folkehjelpa gjør i Vietnam. De er aktive i flere deler av landet, med kartlegging, merking og fjerning av miner. Minene detoneres under kontrollerte forhold, slik at veier og jordbruksarealer igjen blir trygge. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk selv detonere en klasebombe under dagens demonstrasjon.

Ett av prosjektene Folkehjelpa er engasjert i skjer i samarbeid med Football for all.

Minerydder fotballbanene

Football for all arbeider med barn og unge i Hue – og deres engasjement er bredere enn navnet skulle tilsi. Organisert gjennom interessen for fotball, lærer barna også om demokrati og samarbeid, hygiene, hiv/aids og andre viktige tema.

Sammen med Norsk folkehjelp, har Football for all et eget mineryddingsprosjekt som trygger barns lek ved å rydde lekeplasser og fotballbaner for miner og klasebomber.

I dag var det fotballkamp på Huong An, og Kronprinsparet fikk æren av kick off. De fikk også snakke med barn, foreldre og lærere om prosjektet.

Svømmeopplæring

Vietnam merker klimaendringenes konsekvenser sterkt. Kraftige regnskyll, tyfoner og flom rammer stadig oftere, og i snitt drukner det ti barn hver eneste dag som følge av dette. Kirkens nødhjelp har tatt konsekvensen av situasjonen, og driver svømmeopplæring for barn i Hue.

Flere hundre barn med vietnamesiske og norske flagg møtte Kronprinsparet da de kom for å lære mer om prosjektet. Barna demonstrerte trening og svømmeøvelser både på land og i elven like ved.

Kveldens program

I kveld deltar Kronprinsen og Kronprinsessen på middag med representanter for lokale myndigheter og de norske organisasjonene.

Senere reiser de videre til Ho Chi Minh-byen, der den siste delen av besøket til Vietnam finner sted.Fakta

Fakta om Vietnam

Hovedstad: Hanoi
Største byer: Ho Chi Minh,  Hanoi og Hai Phong

Størrelse: 331 114 km² (Norge: 385 186 km²)
Befolkning 2011: ca 90 millioner
Offisielt språk: Vietnamesisk

Styresett: Sosialistisk republikk
Statsoverhode 2014: President Truong Tan Sang

Norge opprettet diplomatiske forbindelser med Vietnam 25. november 1971, og Norges ambassade i Hanoi ble innviet 10. september 1996. Norge har en åpen og god dialog med vietnamesiske myndigheter på ulike fagområder, og utenriks- og utviklingspolitiske spørsmål drøftes regelmessig.

Næringslivssamarbeidet er økende. Flere norske selskaper er etablert i Vietnam, særlig innenfor maritim sektor.

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook