Hopp til hovedinnhold

Delte ut internasjonal miljøpris

Hans Majestet Kongen delte ut Thor Heyerdahls internasjonale miljøpris i dag. Betydelig reduksjon i utslipp fra skip gjennom konseptet Environship vant prisen for Rolls-Royce Marine.

31.03.2014

Det var Sunnmørsbedriften Rolls-Royce Marine som i dag fikk tildelt Thor Heyerdahl International Maritime Environmental Award 2014. Rolls-Royce Marine holder til i den maritime klyngen i Ulsteinvik, og vant prisen for sitt Environship-konsept. Prisutdelingen fant sted under Norges Rederiforbunds årskonferanse i Oslo, og ble ledet av Haddy Njie.

Lavt utslipp

Åpningstalen ble holdt av presidenten i Norges Rederiforbund, Trond Kleivdal, før både statsminister Erna Solberg og professor Kjell Nordström holdt tale. Før Kongen kunne avsløre vinneren, leste leder av juryen, Generalsekretær i ICS Peter Hincliffe, opp de nominerte og begrunnelse for vinneren.

Ekspertkomiteen, under ledelse av Hincliffe, begrunner sitt valg med at Rolls-Royce gjennom sitt Environship Concept har et helhetlig syn på skipsdesign og har lyktes i å kombinere en rekke innovative løsninger som øker energieffektiviteten og bidrar til betydelig utslippsreduksjon. Sammenlignet med vanlige dieselmotorer gir Environship 40 prosent mindre CO2 utslipp og så godt som ingen utslipp av SOx og NOx. Ekspertkomiteen har lagt vekt på at Environship-konseptet kan tilpasses ulike typer skip og derfor vil kunne bidra til å redusere utslippene fra flere segmenter innenfor flåten. 

- Unik maritim klynge

Det var administrerende direktør Helge Vatnehol som tok i mot prisen på vegne av Rolls-Royce: En statuett og et diplom av kunstneren Nico Widerberg.

 - For å få utslippsreduksjoner som monner mener vi at man må kombinere flere typer miljøteknologi. Det er selve grunntanken bak Environship konseptet og derfor er det en glede å få denne anerkjennelsen i dag, sier Vatnehol.

Han benyttet samtidig anledningen til å takke sine kolleger:

 - Vi er så heldige å få være del av en unik maritim klynge som ligger helt i tet når det kommer til å investere i og ta i bruk avansert miljøteknologi. Våre kunder bidrar til å drive frem nye innovative miljøløsninger, sa prisvinneren.

Heyerdal-prisen

Heyerdahl-prisen ble etablert i 1999 av Norges Rederiforbund og Thor Heyerdahl. For å kvalifisere til prisen må kandidatene kunne vise til innovasjon og miljøarbeid i tråd med Tor Heyerdahls visjoner. Norges Rederiforbund har i dag sekretariat for prisen:

- En av vår tids største utfordringer er energieffektivitet og miljø. Med Heyerdahl- prisen ønsker vi å anerkjenne og inspirere de som gjør mer enn de er pålagt av regler og reguleringer. Vi ønsker også å synligjøre innovasjonskraften i næringen, sier administrerende direktør i Rederiforbundet Sturla Henriksen.

De tre andre nominerte til prisen var Norled AS, Solstad Shipping ASA og Maersk Line.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook