Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget på skinnene

- Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker. I dag la H.K.H. Kronprinsessen ut på sin litterære reise på Nordlandsbanen. Kongevognen er fylt med bøker for anledningen, og Litteraturtoget er på vei fra Bodø til Stjørdal.

01.04.2014

Det hele åpnet på perrongen i Bodø klokken 08.00 i dag morges.

- Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker, fortalte Kronprinsessen i åpningstalen sin. Helt fra jeg var liten har jeg blitt lest for, og fått muligheten til å gå inn i det rommet som fantasien gir. Det å lese, de indre bildene det skaper, de følelsene det fremkaller – har gjort meg til både et bedre, klokere og mer reflektert menneske. 

På denne reisen ønsker Kronprinsessen å dele sin leseglede og sine beste bokopplevelser - og inspirere andre til å dele sine. 

#Barnelitteratur  

Barnelitteratur var temaet da Litteraturtoget kom til Fauske. På perrongen var det tre som gjerne ville dele sine fineste bøker. Tolvåringene Kristine, Eirik og Hanne hadde valgt seg "Hei det er meg!", "Jada Jada" og Astrid Lindgrens "Mio min Mio".

Kronprinsessen leste fra en av Lindgrens andre klassikere, Brødrene Løvehjerte, og snakket om sitt forhold til bøker som barn:

- Da jeg var liten levde jeg i et helt eget univers. Ikke i barnehagen, eller på skolen, men inni hodet mitt. 

Farbror Melker, Tommy og Annika, Pippi, Mormor, åtte unger og Aurora var alle kjente skikkelser i Kronprinsessens univers. Men - Aller oftest så het min beste venn Knerten, og jeg hadde en storebror som gikk på skolen og en mamma som begynte å jobbe i en butikk. Min egentlige mamma har alltid vært den viktigste personen i mitt liv, hun tok meg med inn i bøkenes verden. 

Inne i bibliotekvognen kunne alle høre et lydklipp der Kronprinsessens mor, fru Tjessem, leste fra Knerten.

#Ungdomslitteratur

I Rognan var temaet ungdomslitteratur. Det var ikke like mange gode bøker skrevet spesielt for ungdom da Kronprinsessen vokste opp, fortalte hun. Dermed ble det raskt mer "voksne" bøker for Kronprinsesse Mette-Marit:

- Nydelig kvinneskikkelser hoppet ut av bøkene. De ble damer jeg kunne se opp til og tenke at en dag så skal jeg bli like sterk og klok. Jeg leste Åndenes hus og fant så mange kvinner som skapte liv, som skapte familier, og som skapte sine egne fortellinger. Jeg møtte ”Oda” Fra Kristianiabohemen. Jeg møtte Julia i keisertidens Roma, jeg møtte Dina i Nord-Norge og jeg møtte Kristin Lavransdatter i middelalderen. De lærte meg om hva kvinneliv er.

Kronprinsesse Mette-Marit snakket om bøker for ungdom med fem unge på perrongen.  

#Kjærlighet

Kjærlighet i litteraturen var temaet da Litteraturtoget nådde Mo i Rana - kanskje den mest omskrevne tematikken av alle. Kanskje er det fordi dette angår våre innerste følelser og er noe vi alle kan kjenne oss igjen i, påpekte Kronprinsessen.

En av Shakespeares sonetter ble også framført på perrongen - denne formstrenge verseformen som er så tett forbundet med kjærlighetsdikt. Det var Sonette 29 som ble framført av Nordland teater i dag, og som munner ut i:

  For thy sweet love remembered such wealth brings
   That then I scorn to change my state with kings.

#Nasjonalbiblioteket

Som kjent ligger Nasjonalbibliotekets hovedavdeling i Mo-i Rana, og Kronprinsesse Mette-Marit tok en avstikker fra perrongen for et besøk dit. Digital tilgjengelighet og digitalisering av bøker er et viktig tema for landets bibliotek, og Kronprinsessen fikk en presentasjon av Det digitale biblioteket. Hun fikk også muligheten til å følge "digitaliseringsløypene" for bøker, film og foto.

I mens fortsatte programmet på perrongen, der skuespiller Frank Jørstad framførte Terje Vigen for publikum, akkompagnert av jazztrompetisten Arne Hiorth.

#Sørsamisk 

Mosjøen var siste stopp for Litteraturtoget i dag, og her sto sørsamisk språk og litteratur i sentrum. 

Kronprinsesse Mette-Marit løftet fram nok en forfatter som har betydd mye for henne, og leste diktet Vindens Veier av Nils Aslak Valkeapää. 

- Valkeapää formidler noe helt grunnleggende om livet og om naturen. Om det å finne vårt hjem i oss selv og i verden rundt oss. Han viser hvordan naturens lys, bølger og lyder kan hjelpe oss med å finne ro når vi ikke klarer å finne den i oss selv.  (...)
Litteraturen bygger broer på tvers av kulturelle og nasjonale skillelinjer, og disse broene gjør at vi fortsetter å bli kjent med nye områder i oss selv og i hverandre.

Sørsamisk bokbuss hadde parkert på stasjonen for anledningen. Her møtte Kronprinsessen avdelingsleder Sølvi Riise og sjåfør John Kappfjell, som fortalte om bokbussen de driver.

Det er Nordland fylkesbibliotek som står bak bokbussen. Den kjører i 14 kommuner i den sørsamiske delen av Nordland og Nord-Trøndelag, samt Storuman i Sverige. Sørsamisk skiller seg sterkt fra de andre samiske språkene, og regnes som svært truet. 

#Minbok

Noen tvitrere er mer opptatt av litteratur enn andre, og Kronprinsesse Mette-Marit møtte tre av dem til samtale i kveld: Anette Garpestad, Esther Moe og Vidar Kvalshaug. Sammen diskuterte de litteratur og sosiale medier.

Mange har delt sine beste leseopplevelser på Twitter i dag. Fortsett å bruke hashtaggen #minbok til å spre boktips og leseglede fra leser til leser over hele landet.

 

I morgen fortsetter Litteraturtoget. Reisen går til Snåsa, Steinkjer og Stjørdal. Tema på stasjonene er Litteraturen som tabubryter, Shakespeare, og De viktigste forfatterne - Kronprinsessens egne favoritter.

 

Kronprinsessen om bakgrunnen for Litteraturtoget. Fra åpningen i Bodø. Foto: Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook