Opplevelser for alle sanser
I dag besøkte Prinsesse Märtha Louise Blindeforbundets syn- og mestringssenter ved Hurdalssjøen i Akershus. Senteret er en arena for opplevelser der andre sanser enn synet tas i bruk.
I september 1900 gikk syv blinde ungdommer fra Trondheim til blindeskolen i Klæbu for å stifte "De Blindes Selvhjælpsforening". I 1909 skiftet de navn til Norges Blindeforbund. Forbundet er landets eldste organisasjon av og for funksjonshemmede. Gjennom 100 år har Blindeforbundet vært sterkt medvirkende til at synshemmedes rettigheter og muligheter er blitt styrket. Rett til arbeid, skolebøker, et tilrettelagt transporttilbud og aviser i lesbar form er viktige krav.
Følbar kunst
Prinsesse Märtha Louise besøkte i dag et av Blindeforbundets sentre: Hurdal syn- og mestringssenter. Her tas andre sanser enn synet i bruk for å gi opplevelser. I et atrium finnes en sansehage med luktsterke urter, blomster og busker. Kunstgjenstander og utsmykning på senteret er følbare og taktile. Prinsessen ble ønsket velkommen av daglig leder, Anita Solheim, som orienterte om sentret før omvisningen startet. Hurdalssenteret ønsker å stimulere til fysisk aktivitet, og har svømmebasseng, boblebad og badstue i tillegg til gymsal, trimrom og klatrevegg.
Likemenn
I synsfagavdelingen blir Prinsessen orientert om synstrening for personer med ervervet synsskade. Likemann Svein Runar Knudsen fortalte om sine erfaringer. Blindeforbundet har en ordning som de kaller «likemenn». En Likemann er en person som har vært blind i lengre tid, og fungerer som en fadder for et menneske som nylig har mistet synet.
I avdelingen for fysisk aktivitet fikk Prinsesse Märtha Louise overvære spinning i gymsalen, vanngymnastikk i bassenget og massasje i velværerommet i Skrukkelia.
Dagliglivets aktiviteter
Senteret er universelt utformet og har benyttet nyeste teknologi innen lys, akustikk og ledelinjer. Hurdalssenteret har nye undervisningsrom og tilbyr dataopplæring og undervisning i hjelpemidler, dagliglivets aktiviteter og i punktskrift. Det er mulighet for å drive med kunst, håndverk, forming og snekkerarbeid.
Prinsessen fikk ta del i kunstterapi og mindfullness, og en innføring i IKT på datarommet. Før avreise ble det tid til kaffe og samtale med kursdeltakere, likemenn og ansatte.
Aktuelle saker

Åpnet årets Likestillingskonferanse
– Vi hadde kommer så langt. Vi har ikke råd til å miste alle disse fremskrittene, sa H.K.H. Kronprins Haakon da han satte fokus på pandemiens innvirkning på likestillingsarbeidet verden over.

– Det er mye gull å hente
Nærmere 120 000 unge under 30 år står utenfor arbeid og skole. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten talte til kommunesektoren om hvordan ungdom kan føle tilhørighet til det samfunnet de er en del av.