Hopp til hovedinnhold

Folkefest og jubileumsmøte

I dag inviterte Stortinget til jubileumsmøte i Stortingssalen og folkefest på Eidsvolls plass. Kongefamilien var til stede på møtet, og H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra avla sitt første offisielle besøk i Stortingssalen.

15.05.2014

Ved et grunnlovsjubileum er det tradisjon for at Stortinget holder et eget jubileumsmøte i dagene før 17. mai. Dette ble gjort både i 1964 og i 1989. Målet er å skape en høytidelig markering av jubileet i Stortinget.

Både Kongeparet, Kronprinsparet, Prinsesse Ingrid Alexandra og Prinsesse Astrid, fru Ferner deltok alle på jubileumsmøtet i stortingssalen i dag. For Prinsesse Ingrid Alexandras del, var det hennes første offisielle besøk i Stortingssalen.

– For Stortinget er det gledelig at Prinsesse Ingrid Alexandra, som representerer fremtiden, deltok sammen med resten av kongehuset på møtet i dag, hvor vi alle feiret Grunnloven – ikke minst fordi barn og unge er hovedmålgruppe for jubileet, sa Stortingspresident Olemic Thommessen.

Grunnlovens betydning

Etter at Kongefamilien hadde ankommet salen, sang alle Kongesangen, ledet av Forsvarets stabsmusikkorps og Guldbergs Akademiske kor. De kulturelle bidragene under arrangementet var knyttet til fortellingen om folkestyrets utvikling gjennom 200 år. Programmet berørte også temaer som Grunnlovens betydning før og nå, og nordisk forbrødring med vekt på 200 år med fred i Norden. Etter Kongesangen, fortsatte Forsvarets stabsmusikkorps med «Norges Skaal», før Stortingspresidenten holdt tale.

Olemic Thommessen pekte på Grunnlovens betydning - og på Stortingets sentrale rolle:

– I 200 år har vi forvaltet den friheten vi fikk med Grunnloven av fedrene på Eidsvoll. Slik som Eidsvollsmennene ønsket det beste for oss, gir vi friheten og demokratiet videre til fremtidens generasjoner. For i dag er fremtiden like viktig som historien vi legger bak oss. I dag begynner de neste 200 årene i det norske demokratiet, avsluttet hanStortingspresidenten.

Nordiske æresgjester

De nordiske parlamentspresidentene var æresgjester under møtet i dag: Riksdagens talmann Per Westerberg, Folketingets formann Mogens Lykketoft, Alltingets formann Einar K. Guðfinnsson og Eduskuntas talmann Eero Heinäluoma var til stede i Stortingssalen.

De tilreisende fikk se Herborg Kråkevik sammen med Quartetto testosterone og Bent Rune Stray fremføre de tre låtene «Vårvise», «Kjærlighetsbrev fra Danmark til Norge» og «I Noreg er eg fødd». Folketingets formand Morgens Lykketoft holdt tale, før Sarah Camille, Lius Baruch og Alejandro Gispert spilte og sang «1000 solsikker».

Riksdagens talman Per Westerberg talte, og blir avløst av Aida Frantzen og Julian Karlsson som sang «Griper etter stjerner». Skuespilleren Jakob Oftebro framførte tekster av Henrik Wergeland.

Jubileumsmøtet i Stortingssalen ble avsluttet med allsang før gjestene kunne slutte seg til den store folkefesten på Eidsvolls plass - en oppvarming til den store jubileumsfesten på Eidsvoll 17. mai.

Direktesendt på storskjerm

Jubileumsmøtet i Stortinget ble vist direkte på storskjerm for publikum på Eidsvolls plass, hvor blant annet over 400 av landets ordførere og over 200 bunadskledde fra hele landet deltok på markeringen.

Festforestillingen på plassen foregikk fra scenen, med Herborg Kråkevik som konferansier. 

Festmiddag i Rådhuset

Onsdag kveld var Kongeparet og Kronprinsparet i festmiddag i anledning Grunnlovsjubileet i Oslo Rådhus. Ordfører Fabian Stang ønsket velkommen, og Sølvguttene stod for underholdningen sammen med Ole Edvard Antonsen.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook