Hopp til hovedinnhold

Landets ordførere på Slottet

I anledning Grunnlovsjubileet, holdt Deres Majesteter Kongen og Dronningen mottakelse for landets ordførere på Det kongelige slott i dag. Både Kongeparet, Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner, var til stede.

15.05.2014

- Vi syntes det var på tide å invitere dere på en gjenvisitt – siden vi har vært så heldige å få besøke mange av dere på deres hjemmebane, sa Kong Harald i sin velkomsthilsen til ordførerne. (...)

- For oss i Kongefamilien er dere verdifulle lokale veivisere som gir oss innsikt og forståelse for livet i alle deler av Norge. Dere viser oss det fineste dere har, men forteller oss samtidig om hverdagen og virkeligheten slik den er. Det setter vi stor pris på. Vi er et heldig land, et heldig folk. Det skal vi være ekstra takknemlige for når vi i år feirer 200-årsjubileet for Grunnloven.

I anledning Grunnlovsjubileet har alle landets ordførere blitt invitert til Oslo 14. og 15. mai. Mottakelsen på Slottet rundet av besøket, som har omfattet både besøk til Stortinget og festmiddag i Oslo rådhus.

Festmiddag i Rådhuset

Ordførernes besøk startet om ettermiddagen 14. mai, da alle var invitert til Stortinget for å se jubileumsutstillingen. Den tar for seg fire dokumenter som formet Norge i 1814: Kieltraktaten, Grunnloven av 17. mai, Mossekonvensjonen og Grunnloven av 4. november.
Ordførerne fikk utdelt sitt eget eksemplar av Grunnloven av 17. mai 1814.

Samme kveld inviterte ordfører Fabian Stang på vegne av Oslo kommune til festmiddag i Oslo rådhus. Her var også Kongeparet og Kronprinsparet til stede. Påfølgende dag ble det holdt demokratilunsj med foredragsholdere i regi av KS på Det Norske Teatret.

Folkefest på Eidsvolls plass

Fra teateret gikk ordførerne sammen til Eidsvolls plass foran Stortinget. Her fulgte de Stortingets jubileumsmøte på storskjerm, med påfølgende folkefest på Eidsvolls Plass. Programmet startet med visning av bunader og folkedrakter, og fortsatte med en rekke kulturelle bidrag knyttet til tema som Grunnlovens betydning, folkestyrets utvikling gjennom 200 år, nordisk fellesskap og barn og unges stemme i demokratiet.

Klokken 13.45 spaserte ordførerne i samlet tropp til Slottet og mottakelsen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook